ZBOG OŠTEĆENJA Putovanje vlakom od Mostara do Čapljine traje nešto duže

Pruga Opine oštećenje
Hercegovina.info

Prije nekoliko dana (10.3.) u mostarskom naselju Opine došlo je do izvanrednog događaja u željezničkom prometu, odnosno iskakanja vagona sa tračnica, a potom i prevrtanja pet vagona s teretom. Došlo je do oštećenja tračnica kao i pragova od teretne stanice Mostar do mjesta nesreće.

Istog dana izvršen je očevid ove prometne nesreće, te je utvrđeno da je jedan od vagona iz kompozicije od ukupno 13 vagona iskočio s tračnica kod teretne stanice, a dolaskom u krivinu u Opinama na kojoj je i nagib, došlo je do prevrtanja vagona koji je iskočio s tračnica, a za sobom je 'povukao' joše četiri vagona s teretom. Na taj način je u potpunosti obustavljen željeznički promet između Čapljine i Mostara, odnosno luke Ploče (Republika Hrvatska) i Mostara (Bosna i Hercegovina).

Dva dana poslije (12.3.) pristupilo se vraćanju vagona na tračnice uz pomoć dizalica Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) i privatnih poduzeća. Osim toga uklonjen je i rasuti materijal, a riječ je o industrijskom šećeru koji je trebao biti transpotiran do tvornice u Brčkom gdje je trebao biti prerađen za dalju konzumaciju.

Pruga Opine oštećenje

Zbog ovog incidenta kontaktirali smo ŽFBiH, odakle je iz Ureda za informiranje stigla informacija kako se radi na saniranju štete, te kako je željeznički promet, nakon okončanja radova, ponovno uspostavljen u srijedu (13.3.) od 14:10 sati.

Jučer (14.3.) je ekipa portala Hercegovina.info obišla mjesto gdje je došlo do nezgode, te je uočeno kako nije došlo do sanacije željezničkih pragova, a koji su uništeni (prepolovljeni) u navedenoj nezgodi u dužini od oko 500 metara. Ponovno smo kontaktirali ŽFBiH ukazaujući na navedeni problem oko željezničkih pragova, jer bi ponovno moglo doći do nezgode, a sigurnost putnika, djelatnika ŽFBiH i roba bi trebala biti na prvom mjestu.

Iz Ureda za informiranje ŽFBiH smo dobili odgovor sljedećeg sadržaja: "Pruga na relaciji Sarajevo - Čapljina je sigurna i sigurna za odvijanje putničkog i teretnog prometa propisanim brzinama. Na mjestu gdje se dogodio izvanredni događaj, vlakovi prometuju smanjenom brzinom. 

Zamjena oštećenih betonskih pragova je u tijekku. Poslije zamjene istih, promet će biti pušten redovnim brzinama". Do okončanja zamjene betonskih pragova na navedenom dijelu pruge, put će od Čapljine do Mostara i obratno trajati nešto duže nego je uobičajeno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.