ZAVRŠENA MISIJA Spašavatelji iz Hercegovine, ali i cijele BiH večeras se vraćaju iz Turske

GSS stanica Mostar u Turskoj
Privatni album

Spasilačka misija u razrušenom Hatayu je završena te se 70 pripadnika GSS FBiH sprema za povratak kući. Nakon što su u Turskoj neki od njih gotovo deset dana, kamp u kojem su bile smještene spašavateljski timovi u blizini nogometnog stadiona u Hatayu se zatvara.

"Večeras krećemo prema BiH. Za nas su spasilačke aktivnosti završena, a i ostali timovi iz drugih zemalja se povlače. Sada na teren izlaze teški strojevi koji kreću u raščišćavanje ruševina te humanitarni rad", kaže za Hercegovina.info pročelnik GSS stanice Mostar i koordinator za spasilačke aktivnosti Nadin Kevelj.

Nakon što su 12. veljače uspjeli spasiti jednu majku i kći, u protekla tri dana nažalost nije bilo novih akcija s preživjelima.

GSS stanica Mostar u Turskoj

"Nismo imali preživjelih. Izvlačili smo nažalost samo beživotna tijela", dodaje Kevelj.

Bez obzira na to što je i jučerašnji dan sa sobom donio prava čuda, odnosno pronalaske preživjelih nakon provedenih više od 200 sati pod ruševinama, ipak vrijeme curi.

"Kako vrijeme ide, sve manja je vjerojatnoća da ima još preživjelih", rekao nam je Kevelj.

Prema posljednjim informacijama u potresima koji su pogodili Tursku i Siriju smrtno je stradalo više od 35.000 ljudi. Spasilački timovi iz cijelog svijeta radili su u akcijama potrage i spašavanja preživjelih, a među njima je bilo više od 140 spašavatelja iz BiH. Podsjetimo, u Turskoj su posljednjih dana boravili pripadnici Oružanih snaga BiH, timovi Civilne zaštite te pripadnici GSS FBiH.

Kada je riječ o spašavateljima iz Mostara njih je Turskoj u akcijama sudjelovalo 11, a s njima su u timovima i GSS-ovci iz Konjica.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.