ZATRAŽENA INSPEKCIJSKA ANALIZA Rijeka koja se ulijeva u Lišticu puna kemikalija, otpada i smeća

HRS, Široki Brijeg, hrs široki brijeg, Republikanci, Ugrovača

Širokobriješki Republikanci tvrde da se na području korita rijeke Ugrovače na lokaciji od Visoke Glavice do skretanja za Zavoznik događa prava ekološka katastrofa. U koritu su zatečene otpadne vode, ogromne količine otpada koji u opasnost ne dovode samo riblji fond rijeke Lištice u koju se Ugrovača ulijeva nego i zdravlje mještana. Oni su podnijeli zahtjev za hitan inspekcijski nadzor lokacije i analizu vode kako bi se utvrdilo o kojem stupnju onečišćenja se radi.

HRS,Široki Brijeg,hrs široki brijeg,Republikanci,Ugrovača

"Ne radi se samo onečišćenju korita i odlaganju otpada od strane neodgovornih pojedinaca, nego i o neodržavanju okoliša od strane javnih službi. To nas dovodi u sumnju da se to loše održava planski, kako bi razine onečišćenja bile vidljive manjem broju ljudi i time prikrio ekocid. Sumnju u to potvrđuju činjenice da su mještani u više navrata i prijavljivali neodgovorne pojedince i pravne subjekte, no uzalud. Predstavnici g.o. HRS-a Široki Brijeg su obišli lokaciju s mještanima koji su nas kontaktirali i uvjerili se u razine onečišćenja. Koritom rijeke teku otpadne vode koje sigurno ne izlaze iz nečijih kućanstava,
nego iz nečijih proizvodnih postrojenja, čime se dovodi u opasnost ne samo nizvodni tok Ugrovače, nego i Lištice. Očigledno je kako se radi o nekim kemikalijama. Uz to, zatekli smo ogromne količine komunalnog otpada. Dolaze razdoblja obilnih kiša i razdoblja u godini kada će sigurno vodostaj biti veći, stoga smo od inspekcijskih službi zatražili hitan izlazak na teren, inspekcijski nadzor, uzimanje uzoraka vode i tla na analizu, javnu objavu rezultata, kao i traženje odgovornih osoba za ekocid", navode u priopćenju.

HRS,Široki Brijeg,hrs široki brijeg,Republikanci,Ugrovača

"S predstavnicima mještana dogovorili smo organiziranje javne rasprave ne samo na temu onečišćenja Ugrovače, nego i najavljenog lociranja deponije na Trnu. Na raspravu ćemo pozvati predstavnike gradske uprave, gospodarskih subjekata i mještane MZ Trn. Mještani Trna, ali i ostatka Širokog Brijega moraju imati informaciju o statusu okoliša i okolišnih uvjeta u gradu", zaključuju članovi GO HRS Široki Brijeg.