Znaš li zašto sladoled od vanilije nema okus kao nekad?

danas? E, pa i danas si priuštimo sladoled. Međutim, kao da nešto nije u redu. Dapače, pravo razočaranje - kao da sladoled nema okus kao nekad! Osobito onaj od vanilije. Ne, nije problem u našim okusnim pupoljcima. Naime, znatno se pogoršala kvaliteta vanilije.

Vanilija se prerano bere - zbog straha od krađe

Kilogram vanilije stoji oko 600 eura (oko 4.500 kuna) po kilogramu i jedan je od najskupljih začina na svijetu. Visoka cijena je i razlog za smanjenje kvalitete: poljoprivrednici se boje da će im ukrasti vaniliju, pa je često prerano poberu. A udio vanilina nije dovoljno velik u nezreloj vaniliji. Pošto je velika potražnja za tim začinom, cijena stalno rate, ali kvaliteta pada.

Poduzete su prve mjere da se uzgoj vanilije vrati na „staro". Madagaskar je najveći svjetski izvoznik vanilije: pokušat će povećati kvalitetu tako što će ograničiti izvoznu kvotu. Znanstvenici iz Nizozemske su si dali zadatak da uzgoje zahtjevnu biljku iz roda orhideja. Međutim, za taj projekt nedostaju još investitori.

Vanilija će biti još skuplja?

Tržišna cijena vanilije u bliskoj budućnosti neće se previše mijenjati. Dakle, bez brige, moći ćeš si priuštiti omiljeni sladoled od vanilije, pa čak i ako nema okus kao nekad.