Problemi s kojima se suočavaju mlade mame, a šute o njima

Problemi s kojima se suočavaju mlade mame, a šute o njima
Dolazak djeteta u mnogome mijenja život žene. Većina promjena je očita - dnevna rutina okreće se naglavce, noći više ne služe za spavanje, u život ulazi nova briga - ona roditeljska koja traje cijeli život. No, postoje i promjene o kojima žene ne govore jer ih je sram stavljati sebe na prvo mjesto.

Anketa koju je proveo ChannelMum.com pokazala je da se više od 90 posto novopečenih mama osjeća preopterećeno i usamljeno otkako su dobile djecu. Tri od njih pet krit će svoje osjećaje od partnera i bližnjih. Većina anketiranih mama, njih 80 posto, otkrile su kako bi htjele imati više prijateljicameđu mamama, no i da neće učiniti prvi korak ako bi stvorile nova poznanstva.

"Sve mi znamo da trudnoća i porođaj fizički mijenjaju naše tijelo, no dolaskom prinove u naš život događaju se i velike psihičke promjene. Zastrašujuće je da u doba društevih mreža i ekspanzije komunikacije, devet od deset mama se osjeća izolirano i usamljeno, što sa sobom nosi ozbiljne posljedice", upozorava Siobhan Freegard, osnivač Channel Mum.

Posljedice mogu biti anksioznost i depresija. "Osjećam da sam se promijenila otkad sam rodila dijete i teško mi je to prihvatiti. Osjećam se usamljeno, čak i kad su ljudi oko mene. Krivnja me tjera da umirem iznutra", otkriva jedna od anketiranih mama.

"Osjećam se usamljeno otkad sam rodila. Tu i tamo netko me posjeti, partner ponekad uzme slobodan dan da bude sa mnom i moj sin je tu stalno - ali i dalje ne mogu normalno komunicirati i družiti se s ljudima . Ima dana kada uopće nemam motivacije za bilo što", kaže druga.

Društvene su mreže dodatan izvor stresa za ovu skupinu žena jer se uspoređuju sa "savršenim životima" majki na Instagramu i Facebooku.

Evo što psiholozi poručuju mladim mamama:
što češće izlaze u parkiće sa svojom djecom i druže se tamo s drugim mamama,
da se nasmiju svakoj ženi koja gura kolica
da od nekih uzmu broj telefona i pozovu ih na kavu.

 

zivotistil.rtl.hr