Karmin se ne treba koristiti svaki dan

Naučnici sa američkog Univerziteta sproveli su istraživanje na karminima i sjajevima za usne i došli do zabrinjavajućih rezultata.

Koliko god nas jedan potez karminom može uljepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako pretjerujemo. Ispitali su 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, hroma, aluminijuma i još pet teških metala, piše azra.ba.

U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da izazovu opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća.

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste karmin u prosjeku na dan može apsorbovati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje koriste karmin svaki dan i do 87 miligrama.

Naravno, to ne znači da odmah morate prestati koristiti karmine i baciti ih sve u smeće. Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umjerene.

Brendovi u istraživanju nisu imenovani, no naučnici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu te da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.

Tagovi: karmin
14.11.2017 u 18:36