Karmin se ne treba koristiti svaki dan

Naučnici sa američkog Univerziteta sproveli su istraživanje na karminima i sjajevima za usne i došli do zabrinjavajućih rezultata.

Koliko god nas jedan potez karminom može uljepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako pretjerujemo. Ispitali su 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, hroma, aluminijuma i još pet teških metala, piše azra.ba.

U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da izazovu opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća.

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste karmin u prosjeku na dan može apsorbovati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje koriste karmin svaki dan i do 87 miligrama.

Naravno, to ne znači da odmah morate prestati koristiti karmine i baciti ih sve u smeće. Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umjerene.

Brendovi u istraživanju nisu imenovani, no naučnici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu te da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.


Burza.ba, jedini potpuno besplatni oglasnik u BiH! Predaj oglas besplatno

Tagovi: karmin
14.11.2017 u 18:36