Istraga o požaru u Čitluku pada u zaborav?

Naime, vlasnici uništenih poduzeća nemaju apsolutno nikakve informacije niti ih je od tada itko kontaktirao kako bi razmijenili informacije.

- Sve više mislim kako to polako tone u zaborav, jer već mjesecima se nitko ne očituje niti nas zove, kazao je Damir Mandarić, suvlasnik tvrtke Odiseja 97.

Istraga

On nije upoznat niti s podatkom vodi li se uopće istraga. Posljednje informacije koje su došle u javnost bile su netom nakon požara, kada je policija ispitala zaposlenike izgorjelih tvrtki, a jedu osobu zadržala i u pritvoru. Međutim, od tada nema nikakvih informacija iako je cijeli slučaj odjeknuo kao bomba, ne samo u BiH nego i šire.

- Volio bih da se provede istraga i napokon utvrdi što se to dogodilo tog dana kako bi se prekinulo sa spekulacijama i nagađanjima, kazao nam je Mandarić.

Podsjetimo, u navedenom požaru u potpunosti su izgorjele tvrtke AMG Roll, Pehar Linna i Odiseja 97. Od toga dana za vlasnike, ali i djelatnike tih poduzeća traje borba kako bi se bar donekle vratio stari opseg proizvodnje.

Naime, odmah nakon požara sve razine vlasti u BiH, od općinskih, preko županijskih, do federalnih, obećavali su raznorazne vidove pomoć uništenim tvrtkama. Međutim, prema Mandarićevim riječima, većina toga je ostalo "mrtvo slovo na papiru".

Pusta obećanja

- Mogu kazati kako nam je jedino Općina Čitluk izišla u susret kada smo kupovali novo zemljište na kojem planiramo izgraditi tvornicu. Što se tiče županijskih i federalnih vlasti, osim neke pomoći na početku, nismo imali nikakve pomoći, istaknuo je Mandarić. Napomenimo kako je federalna Vlada odmah nakon požara 89 radnika uništenih tvrtki isplatila 2000 maraka, što je ukupno 178.000 maraka. U svakom slučaju, tvrtke nastradale u katastrofalnom požaru polako se dižu iz pepela, te na sve moguće načine pokušavaju vratiti stari opseg proizvodnje, ali i u tom kontekstu neizmjerno važno bi bilo što prije završiti istragu i u javnost izići sa svim pojedinostima o požaru u središtu Čitluka.

Sudski spor

Tvrtka Odiseja 97 imala je osiguran dio robe kod Croatia osiguranja. Prema Manadarićevim riječima, radi se o nešto više od 2,5 milijuna mara, ali s osiguravajućom kućom nisu uspjeli naći zajednički jezik pa će cijela stvar dobiti sudski epilog.
- Mi smo ih tužili, i pred Županijskim sudom u Ljubuškom već je za 5. travnja zakazana rasprava, navodi Mandarić.

Dragan Bradvica / Dnevni List