Ljekovita biljka - Smilje

smilje

Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrysum italicum.

Ova mediteranska biljka, koja najviše uspijeva u hercegovačkim krajevima, ima vrlo karakteristične žute cvjetove. Pripada velikoj porodici Asteraceae, kojoj pripadaju mnoge aromatične ljekovite vrste, poput rimske i njemačke kamilice.

Još u Homerovo vrijeme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, a u narodnim pjesmama se smilje spominje kao lijep i mirisan cvijet za kićenje djevojaka i momaka. (" ...nit je smilje niti bosilje, već miriše duša djevojačka..."). Zbog ljepote i mirisa cvijeta i djeci su davana imena: Smilja, Smiljana ili Smiljka.

Ipak, ovdje treba naglasiti da je smilje jako ljekovita biljka, a to je i glavni razlog zbog kojeg koristimo ovu priliku da vas upoznamo sa smiljem.

Smilje je posebna biljka, jer tretira kako kozmetičke tako i medicinske probleme. Može ublažiti tragove starenja, zbog čega su je Francuzi nazvali immortelle, što znači besmrtnost.

Može da umnoži prirodni kolagen koji se nalazi u stanicama kože i da umanji bore sa visokim postotkom uspjeha. Zbog svog regenerativnog i protuupalnog djelovanja, izuzetno se cijeni za njegu dehidrirane i umorne kože, za uklanjanje ožiljaka, strija i modrica. U ljeto je korisno za ublažavanje crvenila i opekotina kože oštećene sunčevim zracima.

U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje krvarenja iz nosa i usta, kao i za zarastanje rana. Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, djeluje kao sedativ, snižava krvni tlak, razinu kolesterola u krvi, sprječava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača čitav organizam.

U proizvodnji eteričnog ulja koriste se cvjetovi, dok se u fitoterapijske svrhe koristi cijela biljka. Eterično ulje smilja između ostalog, sadrži i itlidione, kojih nema u drugim vrstama biljaka.

Smilje raste u kamenu i kršu sredozemnih zemalja, od Hercegovine i Korčule preko Sicilije i Korzike, pa sve do Španjolske. Godišnje doba u kojem raste smilje je kasno proljeće.

Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Biljka se mora destilirati svježa, a ne sušena. Stoga je njegova cijena uglavnom visoka. Hercegovina ima bolje klimatske i pedološke uslove za uzgoj smilja od europski poznate Provanse ili Korzike u Francuskoj. Zato je hercegovačko smilje daleko najvećeg kvaliteta i time najcjenjenije na tržištu ljekovitog bilja.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl