Ljekovita biljka Anis

čisti krv, umiruje grčeve, Ljekovito djelovanje, anis, jača živce
Anis ima granatu, pahuljastim dlačicama pokrivenu šuplju stabljiku, s okruglasto nazubljenim, uskim lancetastim bijelim cvjetovima. Donji listovi sastoje se od tri okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdijeljeni. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strana malo stisnut, dugačak tri do šest milimetara.

Boja ploda je svijetlo zeleno-siva. Za lijek se, od anisa, upotrebljava plod, odnosno zrelo sjeme što se sabire samo po suhom vremenu. Biljka je rasprostranjena na planinskom području.

Ljekovito djelovanje anisa.

Sjeme anisa djeluje protiv nadimanja. Ono umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje probavu te odvod štetnih sokova iz organizma. Također, anis čisti krv i jača živce. Čisti pluća od sluzi, želudac, mokraćnu bešiku i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju te otklanja nesanicu. Koristi se i u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i proizvodnji likera. Po čitavom svijetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike.

Pravi anis se danas upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zvjezdoliki anis koji ima miris i ukus anisa, ali botanički nije ni u kakvoj vezi s njim.

Anis djeluje protiv nadimanja, smiruje grčeve i ubrzava probavu. Ako jedete previše masne hrane, jake začine, ili prepržena jela, probava se odvija sporije ili je vrlo otežana, što dodatno opterećuje jetru. Tu je dobro u prehranu uvesti anis.

Valja još znati i ovo: Pijte tri do četiri puta dnevno čaj od anisa sa pola kašičice meda i svježim listićem mente. Mljeveni anis brzo gubi ukus i miris, pa ga treba mljeti neposredno prije upotrebe. Drugi nazivi za anis su i anason, aniš, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar i slatki kumin.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl