13 namirnica koje trebate jesti za doručak ako želite izgubiti kilograme

13 namirnica koje trebate jesti za doručak ako želite izgubiti kilograme

Obrok koji je veoma važan kada se želite zdravo hraniti i pritom izgubiti kilograme jest doručak.

Doručak je osnova za ostatak dana, a konzumiranje "pogrešne" hrane na početku dana može pojačati vašu žudnju za nezdravim namirnicama i dovesti vas do neuspjeha prije nego što je dan i počeo.

S druge strane, dobar izbor namirnica može ugasiti želju za nezdravom hranom, držati vas sitima satima te motivirati da se i ostatak dana držite zdrave prehrane.

U nastavku zato donosimo popis 14 zdravih namirnica koje možete jesti za doručak, a koje će biti odlične saveznice u gubitku kilograma. Kada pomislite kako je zdrava prehrana dosadna i kako je sve uvijek isto, poslužite se ovim popisom.

1. Jaja

Jaja su bogata proteinima i dokazano pojačavaju osjećaj sitosti, utječu na smanjenje unosa hrane kasnije tijekom dana te tako povoljno utječu na gubitak kilograma.

2. Pšenične klice

Pšenične klice bogate su vlaknima, a istraživanja su pokazala da vlakna iz žitarica smanjuju apetit i rizik od debljanja te održavaju razine šećera u krvi stabilnima.

3. Jogurt

Jogurt je namirnica bogata proteinima koja je također povezana sa smanjivanjem osjećaja gladi i smanjenim unosom hrane.

4. Smoothie

Smoothie je jednostavan način da povećate unos vlakana i proteina, smanjite osjećaj gladi i izgubite kilograme. Samo pazite da u njega ne dodate previše visokokaloričnih sastojaka.

5. Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je hranjivim tvarima i vlaknima. Studije su pokazale da jedenje ovog voća može pomoći u smanjenu unosa kalorija i mršavljenju.

6. Grejp ili grejpfrut

Grejp je niskokalorična namirnica bogata vodom i vlaknima. Studije su pokazale da pomaže u procesu mršavljenja, a sveži grejp odličan je dodatak smoothiejima i voćnim salatama.

7. Kava

Kava ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti, a dugotrajna konzumacija kave pomaže u kontroli tjelesne težine. Ipak, pazite da ne pretjerujete sa šećerom, mlijekom ili vrhnjem za kavu

8. Kivi

Kivi je još jedno voće bogato vlaknima, zahvaljujući čemu smanjuje apetit i ubrzava gubitak težine. Ovo zeleno voće djeluje i kao prirodni laksativ.

9. Zeleni čaj

Zeleni čaj i njegove komponentne pomažu u sagorijevanju masti i kalorija, što pomaže u mršavljenju. Postoji više načina kako uživati u zelenom čaju - u njega možete dodati iscijeđeni limun, malo meda, đumbir, mentu...

10. Chia sjemenke

Sitne, ali moćne, chia sjemenke izvrstan su dodatak doručku. Bogate su vlaknima i proteinima, a možete ih stavljati u vaš čaj, zobene pahuljice, smoothieje... Istraživanja su pokazala da dodavanje chia sjemenki u doručak pomaže u mršavljenju.

11. Zobena kaša

Zobena kaša niskokalorični je doručak bogat vlaknima i proteinima, dvama sastojcima koji utječu na apetit i regulaciju težine. U zobenu kašu možete dodati bobičasto voće, banane, med... kako bi bila još ukusnija.

12. Sjemenke lana

Sjemenke lana bogate su topivim vlaknima koja povećavaju osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Ove sjemenke možete posipati po vaši žitaricama, koristiti ih sa zgušnjavanje smoothieja ili ih pomiješati s vodom kako biste povećali unos vlakana.

13. Orašasti proizvodi

Orašasti proizvodi bogati su vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a istraživanja su pokazala da dodavanje orašastih proizvoda u prehranu pomaže u gubitku kilograma. Trebate imati na umu i da su oni jako kalorični pa ograničite dnevni unos na 20 do 30 grama.

zadovoljna.hr