Zašto baš nikad ne treba prati daske za rezanje samo vodom?

daska za rezanje , voda, pranje, pečenje, prženje, hrana

Ako ih perete samo s vodom i deterdžentom za suđe nakon korištenja, nemojte više, upozoravaju stručnjaci s portala Expert Home Tips.

Ostaci sirovog mesa mogu ostati zarobljeni na hladnoj površini daski za rezanje pa je u tom slučaju potrebno učiniti nešto više. Sirovo meso može sadržavati brojne bakterije, uključujući E.Coli i salmonelu.

Preporučuje se najprije oprati toplom vodom i deterdžentom te potom natopiti dasku u izbjeljivač. On će sterilizirati dasku i uništiti bakterije. Kako biste zaštitili ruke, svakako nosite gumene rukavice.

Druga opcija je da nakon pranja deterdžentom stavite dasku i u perilicu za suđe te je operete na najvišoj mogućoj temperaturi.

Meso se preporučuje rezati na plastičnim daskama, a nikako na drvenim jer se one odljepljuju pri visokim temperaturama i tako propadaju. Osim toga, sirovo meso se lakše zaglavi u pukotinama drveta zbog čega se teže vadi, pere i ispire pa je rizik od infekcije uvijek prisutan.

Idealno je imati plastične daske za meso, a drvene za povrće. Život ćete sebi olakšati i ako jednu veliku drvenu dasku ostavite samo za posluživanje. Na njoj nemojte rezati ništa već samo poslužujte hranu. Izgledat će efektno, a vi ćete je imati dugi niz godina.

Izvor: 24sata.hr