Širokobriješki Not Jane predstavlja spot za pjesmu “Akademski grad”

Not jane, Široki Brijeg, glazba, novi spot

Alternativni new wave-pop-rock bend “Not Jane” je osnovan 2016. godine u Širokom Brijegu, a na čelu benda je frontmen Drago Ljubić zajedno s bubnjarom Jurom Brekalom i basistom Markom Karačićem. Ove godine potpisali su ugovor sa izdavačkom kućom Croatia Records i tako se pridružili najvećim imenima regionalne glazbene scene.

Naklonost lokalne publike stekli su nakon prvog singla „Vesele žene s Pecare“ koji su snimili u suradnji s Joškom Klarićem, producentom i frontmenom benda Ischariotzcky, koji je objavljen u siječnju 2018. godine. Iste godine uz suradnju s projetkom “Jam with Friends” iz Mostara izbacuju neslužbeni, singl i spot pod nazivom “Oda hipsteru”.

U ljeto 2018. bend dogovara suradnju s Gabrijelom Prusinom, mostarskim glazbenikom, producentom i klavijaturistom benda Mostar Sevdah Reunion te u njegovom studiju „Groove“ u Mostaru započinju rad na debitantskom albumu.

Početkom 2019. godine pod redateljskom palicom Tomislava Topića i Nikole Galića snimili su spot za pjesmu “Paranoja” te su tako privukli pozornost hrvatske izdavačke kuće.

Večeras je premijerno prikazan novi spot za singl “Akademski grad” na CMC kanalu, a povodom toga razgovarali smo s Dragom Ljubićem, frontmenom i gitaristom.

https://www.youtube.com/watch?v=tyshDYaUFU4

Kada je bend nastao, je li se sastav benda mijenjao?

Nastao je kad se raspao onaj prvi bend. Nakon dvije godine pauze osjetio sam da je vrijeme za prvi singl. Iako sam u početku to planirao kao solo projekt, ostatak ekipe se brzo zagrijao i okrenuli smo stvari ponovno u Not Jane.

Pjesma "Žene s Pecare" je nastala u suradnji sa Joškom Klarićem frontmenom benda Ischariotzcky. Žanrovski vaša muzika se razlikuje, kako ste se našli “zajednički jezik” za ovu pjesmu?

Klarić je odličan producent i autor, što se vidi i po njegovim pjesmama. Čim čovjek radi s nekim tko je dobar, onda nije problem ni "kliknuti". Tu su se stvari odigrale više spontano, a kad uzmemo u obzir da smo mi već imali potpuno završene aranžmane, onda smo se lakše i našli u svemu, bez obzira na različitosti.

Suradnja sa diskografskom kućom Croatia Records je veliki iskorak u vašoj karijeri, kako je došlo do suradnje?

Snimili smo album i krenuli u potragu za izdavačem. Ne očekujući previše, materijal smo prvo poslali u Croatia Records, jer su oni ipak glavno ime u tom svijetu. Ubrzo smo dobili poziv u Zagreb, otišli i već isti dan dogovorili termin za premijeru "Paranoje". I eto, tako je krenulo…

Not jane,Široki Brijeg,glazba,novi spot

O čemu je zapravo pjesma “Paranoja”?

O "paranoidnom strahu od istine" hahah. Šalim se, više je tu stvar nekog odnosa sa samim sobom u nekim određenim situacijama. Nema tu nikakve posebne poruke, ali ako netko na svoj način uspijeva iščtitati neku poruku, onda još bolje. Svakome po njegovoj mašti.

Objavljujete singl po singl, je li imate u planu izdavanje albuma nakon singla “Akademski grad”?

Moguće da će ići još jedan singl i spot pa onda album, ali ne mogu to još sa sigurnošću reći. Vidjet ćemo.

O čemu pjevate u pjesmi “Akademski grad”?

Ta pjesma je nastala po naslovu iz novina "Akademski grad još nema kanalizaciju". Postojale su tri verzije teksta, ali kako je grad u međuvremenu dobio kanalizaciju, morao sam pisati i četvrtu verziju. Ova konačna je o akademskom svijetu koji se pretvara u polusvijet. U principu, riječ je o ironiji.

Uspoređuju vas s bendom Azra, odnosno kažu da nastavljate gdje je Azra stala, šta vi kažete na to?

Ja mislim da mi počinjemo od tamo gdje nitko nije stao. Usporedba s Azrom je meni sasvim ok ako netko to tako čuje, ali ja s tim uistinu ne razbijam glavu. Svi mi u bendu smo potpuno u svom filmu i tako i vozimo. Mislim da smo ipak prvi počeli s nečim ovakvim, bez obzira koliko to u sebi imalo nečega što je retro.

Hoćete li na novom albumu biti suradnji s drugim glazbenicima?

Joško Klarić je otpjevao back vokal na pjesmi “Sam”, te je Gabrijel Prusina na skoro svim pjesmama svirao klavijature i harmoniku.

Maja Ljubić, Hercegovina.info