FOTO  & VIDEO: Blidinje u Novoj godini

blidnije, park prirode, priroda, skijališta, snijeg

Blidinje sadrži niz prirodnih i povijesnih znamenitosti među kojima svakako treba spomenuti Blidinjsko jezero, botaničko – zoološki rezervat Masna luka i Hajdučku republiku Mijata Tomića.

Park prirode Blidinje osnovan 30 travnja 1995 godine smjestio se u središnjem dijelu visokih planina Bosne i Hercegovine; Prostire se na površini od 364 km2 na prostoru tri općine, Posušje, Tomislavgrad i Jablanica;

Središnjim dijelom parka dominira Dugo polje s Blidinjskim jezerom koje se smjestilo u jugoistočkom dijelu parka. Zapadnu granicu parka čini Vran planina, na jugoistoku su rijeka Neretva i planina Čvrsnica, a na sjeveroistoku Doljanka. Geološki, park karakteriziraju naslage nastale u sedimentacijskom sustavu mezozojske karbonatne platforme prije 180 milijuna godina. U geomorfološkom pogledu mogu se izdvojiti četiri regije: planinski masiv Čvrsnice (2 228 m), planinski masiv Vrana (2 074 m), gorski hrbat zapadne Čabulje i udolina Dugog polja. Park se smjestio na svega dva sata vožnje od Jadranskog mora. Do parka je moguće doći iz pravca Rame, Jablanice, Tomislavgrada ili Posušja.

Blidinje OFF Road: