VIDEO  Poslušajte slovenski zbor koji je pokorio YouTube

Po oduševljenju koje unose u svoje pjevanje, po količini vremena koje zajedno provode, pa čak i po broju međusobnih zaljubljivanja, a nerijetko i brakova, amaterski pjevački zborovi često nalikuju pravim sektama. Svaka takva skupina ima i svoga gurua - dirigenta. Osobito kada se radi o iskusnom, talentiranom i karizmatičnom zborovođi. Okupljaju se na smotrama i natjecanjima koje, barem kod nas, uglavnom ne dobivaju ni približno onoliko publiciteta koliko zaslužuju. Međutim, njima to i nije najvažnije, jer oni doslovno žive za pjesmu.

Zbog nastupa jednog takvog zbora prije desetak dana otišli smo u Mengeš, slovenski gradić petnaestak kilometara sjeverno od Ljubljane. Uredno mjesto izgledalo je te večeri, usred radnog tjedna, tiho i pusto, a k tomu idilično pod debelim snježnim pokrivačem, uredno razgrnutim s prometnica i nogostupa, kako i priliči radišnim Slovencima.

Obožavaju glazbu

Točno u osam sati svih petstotinjak mjesta lijepe dvorane Kulturnog doma u Mengešu bilo je popunjeno. Došli su slušati ljubljanski zbor Perpetuum Jazzile.

S pravom ih možemo zvati amaterima. Najprije zato što, prema izvornom značenju te riječi, doista obožavaju glazbu i svoje pjevanje, a potom i zato što od pjevanja ne žive. Svih četrdesetak članova ima svoja zanimanja, radna mjesta ili fakultete koji uglavnom nemaju veze s glazbom. Ali, u zboru pjevaju već godinama. Neki od njih čak i petnaest, poput studentice komparativne književnosti Nataše Jovanović, koja za zbor između ostalog radi i poslove odnosa s javnošću. A pjeva dionicu tenora, među kojima je i Boštjan Usenik, inače ekonomist koji je u zboru i neka vrsta poslovnog direktora i menadžera.

Ali, kada ti amateri zapjevaju, kao i kod mnogih drugih amaterskih zborova, tu više nema ničeg amaterskog, osim za amatere tipičnog oduševljenja koje unose u vrhunski profesionalni nastup. Ovi su, ipak, po mnogočemu posebni, a najviše po slavi koju su u samo nekoliko proteklih mjeseci stekli širom svijeta zahvaljujući internetu.

Kad na YouTubeu upišete “Perpetuum Jazzile”, prvi link odvest će vas na njihovu izvedbu pjesme “Africa” grupe Toto, koja je do danas pogledana i poslušana više od 7 milijuna i 200 tisuća puta! Kada se tome pribroji posjećenost još nekoliko linkova na tu istu pjesmu, broj posjeta već premašuje 11 milijuna, a s još nekoliko njihovih snimljenih pjesama, Perpetuum Jazzile na YouTubeu poslušan je već 15 milijuna puta! Usporedbe radi, na YouTubeu najposjećenija verzija originalnog hita slavnog američkog benda poslušana je 2 milijuna i 120 tisuća puta.

jutarnji.hr