FOTO/VIDEO  Uspješan skok s ruba svemira

Sve se napokon poklopilo. Ekipa projekta Stratos pokrenula je drugi put proceduru za lansiranje balona i kapsule. Vrijeme iznad Roswella napokon se osmjehnulo Felixu i ekipi i sve je moglo početi s pripremama u 3 ujutro prema njihovom vremenu. Otprilike oko 17:30 po našem vremenu balon se odlijepio i krenuo u vis.

Na visini iznad 11,000 metara balon je predviđeno uletio u tzv. jet stream, tj. visinsku struju koja ga je nosila u smjeru istoka na trenutke brzinom većom od 190 km/h. Penjao se stabilno oko 5 metara u sekundi. Sve je išlo prema planu. Temperatura se na visinama iznad 15 km spustila ispod -70 celzija. Zanimljivo, na 39 km bila je oko -10.

Najveći balon s ljudskom posadom u povijesti dosegnuo je najvišu točku na visini od 39 km (neslužbeno oko 39,030 m) i tada je krenuo dosad neviđen pothvat. Felix Baumgartner iskočio je iz kapsule i krenuo u najbrži slobodni pad u povijesti, koji je trajao 4 minute i 19 sekundi - cijeli skok je, inače, trajao 9 minuta i 3 sekunde.Na današnji dan 1947. godine Chuck Yeager probio je brzinu zvuka u raketnom X-1 avionu, Felix Baumgartner u slobodnom je padu probio svojim tijelom brzinu zvuka u prvih 30 sekundi skoka! Letio je (za sad neslužbeno) 1137 km/h što je brže od zvuka na toj visini!

Prethodni rekorder u visini i brzini skoka, Joe Kittinger sjedio je u Roswellu i svojim savjetima pomagao Felixu tijekom leta. Ako ste slučajno propustili pothvat godine, možete u cijelosti pogledati kako je to sve izgledalo on demand na Red Bull TV-u, a i u priloženom videu