Recepti naših baka: Tradicionalni uštipci

uštipci, Hercegovina, uštipci, tradicija, uštipci, recept, narodni recepti, uštipci, recept, jela, hercegovačka jela, okusi
... Recepti za jela su tradicionalni starohrvatski po kojima su brojne generacije pripremale svoja jela.

Tekst je pisan starohrvatskim dijalektom od prije nekih 150 godina.

Uštipci iz kave

5 decilitara vrhnja skuhaj, 10 dekagr. kave poprži i onako vruću metni u jušnu zdjelu te ju polij kuhanim vrhnjem i pokrij zaklopcem, da stoji četvrt sata, onda ju ociedi sitašcem, da se izhladi poslie umiešaj 6 žlica melje i 7 žumanaca metni na žeravicu i miešaj, da se gusto skuha pridaj sladora, da bude sladko, a onda odmakni od ognja, da se ohladi. Sad namaži ploču maslacem, saspi na nju, što si ukuhala, razgrni nožem po prst debelo i ostavi da se ohladi, a onda ploču metni koj časak na žeravicu, da se maslac razbieli mlinčanicu (dasku) medjutim popraši meljom. saspi na nju ono s ploče, te kupicom ili probodačem izreži uštipaka, koje uvaljaj u razbijena jajca, pa onda u žemljične mrvice i peci na razbieljenom maslu; kad su pečeni, posiplji ih sladorom.

Uštipci iz vrtnoga grozdića

Uzmi melje, osoli ju, u šerpi razbieli maslaca i nalij malo vode zatim zamiesi tiesto, tanko ga razvaljaj i kotačićem poreži, a onda grozdićem na sladoru kuhanim nadjeni, zavini, oprži i posladori.

Uštipci sprskani

Smiešaj litru vrućega mlieka i litru melje, pa to zajedno s malo maslaca ukuhaj neprestano miešajuć, dok se ne sgustne, onda stavi da se ohladi, a zatim umiešaj 10 žumanaca jedno za drugim, malo soli, žlicu sitna sladora, napokon snieg od 6 bielanaca to onda uspi u štrcaljku, pokle ti je šerpa s maslom već vruća tiskaj štrcaljku i prskaj u maslo neka se speče svjetlo žuto.

Maslački uštipci

Pol litre melje na mlincanici osoli i zamiesi s 2 žumanceta, 3 žlice vrhnja i malo hladne vode tako, da bude to tiesto kano i maslac tvrdo s maslaca dakako prije izciedi vodu pa se po tom ravnaj. Poslie tiesto jednom rukom tari, dok nebude odpadalo od ruke, onda smiesi okruglo kao u hljebac, pokrij ga, da ostane jedan časak. Zatim 26 deka maslaca dobro od vode ocijedjena razmuti, tiesto pak razvući i razmućen maslac na kraju tiesta metni te zamotaj t.j. počni od kraja razmatati, pa ga sasma zavij. Sad ga tanko razvaljaj pa ga opet savij i ostavi časak na hladnom mjestu. Ljeti savij tiesto u krpu i metni zdjelu na led, u zdjelu tiesto, a odozgor drugu zdjelu s ledom da se tako njeko vrieme hladni, a treba ih dakako u hladnom mjestu npr. u podrumu raditi. Poslie opet razvij, da ostane deblji od prvi put, onda jedan i drugi kraj previni na sriedinu ih pa opet razvij kao i drugi put i tako nekoliko puta posliednji put razvini pod prsta debljine i pravi uštipke.

Narodni.net