FOTO/VIDEO  Test: Dell Inspiron 5521

prijenosnik, Dell Inspiron 5521, Današnja računala, Windowsi 8, Intelov i-procesor, Dell Inspiron 5559, računalo, osobno računalo
Kupujete li prijenosnik, vrlo će vas vjerojatno u nekom trenutku prodavač upitati za što vam je prijenosnik potreban? Velika većina korisnika će odgovoriti kako im prijenosnik treba za obrazovanje, zabavu u vidu slušanja glazbe, gledanja filmova te igranja poneke ne odveć hardverski zahtjevne igre. Naravno tu je i surfanje Internetom koje se podrazumijeva. Ukoliko se prepoznajete u ovim potrebama, tada je Dell Inspiron 5521 jedan od poželjnih kandidata.

Aluminij
Iako pripada nekakvom srednjem cjenovnom razredu prijenosnika do kakvih 4000 kuna, Inspiron 5521 ipak krije i poneki adut koji ga svrstava i među skuplje modele. Prije svega to je čvrsta konstrukcija izrađena od kvalitetne plastike i - za ovu klasu ne tako često viđenim aluminijem. Gotovo cijela površina prijenosnika, od poklopca zaslona do prostora oko tipkovnice je pokrivena aluminijem. Osim boljeg dojma, aluminij ulijeva povjerenje u robusnost, izdržljivost i trajnost, pa je ovo svakako jedan veliki plus. Iako je naš Dell Insprion 5521 stigao u sivoj boji, on je još dostupan u plavoj, crvenoj i ružičastoj. Od konstrukcijskih rješenja treba pohvaliti i dobro raspoređenu masu te vizualno tanak profil, ali i punu tipkovnicu koja se lijepo smjestila na 15,6-inčni prijenosnik. Kad smo kod zaslon, osim standardne dijagonale on nudi i već ustaljenu rezoluciju od 1366 x 768 točaka. Iznenadio nas je izuzetno tih rad prijenosnika, a buka ventilatora ostaje tiha i pod povećanim opterećenjem. Konstrukcijski gledano, Dell je odradio izvrstan posao.

i3 za sve
U svijetu računalnih procesora Intel se pozicionirao kao lider bez prave konkurencije. Iako to ne znači da su procesori najvećeg rivala AMD-a loši, po pitanju energetske efikasnosti i performansi ipak kaskaju za Intelom. Prijenosnik nam je stigao u najslabijoj verziji Intelovih i-procesora, model i3 u svojoj trećoj generaciji. Iako je najslabiji između modela i5 i i7, procesor i3 nas je iznenadio koliko je zapravo snažan. Usporedbe radi, pokazao se snažnijim od Intelova i7 procesora prve generacije. Ova usporedba već dovoljno govori, a u praksi to znači poprilično brz rad koji će poslužiti za sve ono za što ga namijenimo. Kako bismo mogli zaigrati i poneku igru, tu je grafički procesor Intel HD Graphics 4000. Iako je riječ o integriranoj grafici koja ne može u većoj mjeri parirati dediciranim AMD-ovim i nVidijinim rješenjima, ipak iznenađujući je žilava. Na prijenosniku smo uspjeli zavrtjeti poneku simulaciju ali i sve današnje online multiplayer igre. Osim procesora i grafike, za brz rad tu su još i 4 GB radne memorije te disk od 500 GB za pohranu. Za većinu korisnika ova će konfiguracija biti sasvim pristojna i dovoljna za svakodnevne zadatke, a ako ipak želite zaigrati poneku zahtjevniju igru preporučamo razmotriti modele sa snažnijim grafičkim rješenjem.

Lagano povezivanje
Današnja računala opremljena su gotovo svime što vam je potrebno za početak rada. Tako je i u slučaju Dell Insprion 5521, pa je prijenosnik odmah iz kutije spreman za rad. Na njemu dolaze novi Windowsi 8, poneki alat u probnoj inačici, te spremnost za povezivanje na Internet bez kojeg, usuđujemo se reći, nema niti pravog rada na računalu. Osim bežične mreže tu je i mogućnost žičnog povezivanja, četiri USB priključka te HDMI izlaz za povezivanja na vanjski zaslon ili projektor. U paketu s prijenosnikom dakako dolazi i pripadajući punjač koji je u ovome slučaju zaista kompaktnih dimenzija te ga neće biti teško ponijeti. Ukupno gledano, s Dell Inspiron 5521 dobivamo lijep prijenosnik, solidnih performansi, izvrsne kvalitete i pouzdanog (tihog) rada. Svakako naša preporuka za visoko na listi favorita ukoliko tražite dobar, a povoljan prijenosnik.

cropc.net