Pogledajte što otkriva istraživanje o internetskim trolovima

hakeri
Na ukupno 1215 ispitanika istraživači su utvrdili nekoliko jasnih korelacija između učestalosti komentiranja, uživanja u trolanju i osobinama takvih korisnika. Na temelju tih su poveznica donijeli i zajedničke zaključke koji opisuju karakteristike internetskih trolova, piše Bug.hr.

Obje su studije potvrdile usku povezanost osobina koje karakteriziraju trolove sa sadizmom, psihopatskim poremećajima i makijavelizmom. Od ovih ponašanja, sadizam je pokazao najčvršću povezanost s navikom trolanja na internetu, a ta je veza dokazano jedinstvena upravo za osobe koje poznajemo kao trolove - česte komentatore kojima je glavni cilj iritiranje sugovornika, započinjanje svađa i opstrukcija rasprave.

Nasuprot tome, redovna internetska rasprava ili čavrljanje nisu pokazali nikakvu povezanost s navedenim poremećajem. Objavljeni znanstveni rad na tu temu zaključuje kako je upravo trolanje internetska manifestacija onog što u stvarnom životu nazivamo sadizmom. Očekivano, akcelerator takvog ponašanja je anonimnost koju Internet pruža asocijalnim osobama i omogućuje im izražavanje takvih negativnih osjećaja.