Nova društvena mreža Mastodon ugroziti će Twitter

mastodon

Riječ je o besplatnoj, društvenoj mreži otvorenog koda, koja je nastala u rujnu prošle godine, ali ovih dana doživljava ubrzanu popularnost.

Prema riječima njenog osnivača po imenu Eugen Roko, veliki broj korisnika je privučen jednostavnim interfejsom koji je skoro pa kopija Twitterovog Twittdeka. Tu je vertikalni timeline, možete retweetovati statuse korisnika, fejvovati, a postovi nisu tweetovi već se zovu "toots.".

Ono što ovu društvenu mrežu razlikuje od Twittera jeste da ima 500 karaktera za pisanje, dok Twitter tek broji 140. U statusu možete podesiti upozorenje na osjetljivi sadržaj koji će biti skriven iz "show more" linka, što vam daje mogućnost da koristite status na više kreativnih načina.

Post može biti potpuno javan, privatni ili neizlistani, što znači da će se i dalje vidjeti, ali samo na vašem profilu, dok se ne vide na javnoj vremenskoj liniji.

Ono što ovu mrežu najviše razlikuje od ostalih jeste da je ovo otvoreni, nekomercijalni i necentralizirani softver na velikom broju nezavisnih servera.

Svaka instanca ima svoj krug korisnika, ali i dalje možete pratiti i vršiti interakciju s drugim korisnicima s ostalih servera. Lokalna vremenska linija prikazuje "tootove" s vašeg servera, ali centralna vremenska linija, ili ti "Federated timeline," pokazuje statuse sa vašeg servera, ali i sa servera osoba koje pratite.

Mastodon ima i svoja pravila koja zabranjuju nacizam, rasizam, seksizam, ksenofobiju i ostale vrste diskriminacije, što je direktan odgovor na problem Twittera koji upravo sa ovim vodi tešku bitku i gubi korisnike.

 

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/287568/nova-drustvena-mreza-mastodon-ugroziti-ce-twitter#sthash.fI2ANMjv.dpuf