Deset dodataka za poslovne web stranice koji koriste WordPress

dodaci
Ukoliko ste korisnik ove platforme, evo liste od nekoliko odličnih dodataka namijenjenih poslovnim web stranicama i blogovima koje bi trebalo da probate.

1. WordPress SJEO by Yoast

Kada pričamo o biznis blogovanju, optimizacija sadržaja za pretraživače (SJEO) je jedna od ključnih stvari. Da biste povećali promet i rejting na pretraživačima, potrebna vam je maksimalna vidljivost. WordPress SJEO je vrlo vjerovatno jedan od najboljih dodataka za WordPress. Ovaj dodatak pokriva sve vrste blogova i potpuno je besplatan. Pored toga, izuzetno je lak za korištenje.

2. Thrive Content Builder

Kao vlasnik malog biznisa vjerovatno imate neki proizvod ili uslugu koje prodajete. Sa instaliranim WordPressom bez dodataka jako je teško kreirati dopadljivu stranicu sa proizvodima, cjenovnicima i iskustvima korisnika. Za nekoga tko ne kodira, ovo je skoro pa nemoguć zadatak.

Thrive Content Builder daje vam mogućnost da u WordPress editoru manipulišete sadržajem, jednostavno ga prevlačeći po ekranu i postvaljajući na željeno mjesto u prostoru (tehnika drag&drop). Najbolja strana jeste što na ovaj način odmah imate uvid u to kako će stranica izgledati. Ovo je lak način da integrišete vašu ponudu sa dizajnom web stranice.

3. SEOpressor

Jedan od boljih dodataka za spomenuti SJEO na WordPressu, SEOpressor je još jedan dobar izbor za optimizaciju stranice za bolje rangiranje na pretraživačima. Dodatak daje mogućnost analize ključnih riječi, radeći automatsko pametno linkovanje i provjeru optimizacije. Takođe će vaš sadržaj povezati sa društvenim medijima poput Facebooka, što će poboljšati sveukupno rangiranje. Jedina mana jeste što se ovaj dodatak plaća sa početnim paketom od 5 dolara na mjesečnom nivou.

4. Content Aware Sidebars

Ovaj besplatni dodatak služi za kreiranje neograničenog broja sidebarova i prostora za dodatke. Možete ih dodavati u cjelini ili samo na pojedine stranice. Takođe, pomoću Content Aware Sidebarsa widgete možete stavljati bilo gdje na vašim stranicama, što sam WordPress inače ne dozvoljava.

5. Backup Buddy

Čuvanje podataka je ekstremno važno za vlasnike biznisa. Sa početnim ulaganjem od 80 dolara na godišnjem nivou, premijum dodatak Backup Buddy dozvoljava bekapovanje cjelokupne web stranice i, u slučaju problema, vraćanje na prethodno zapamćenu verziju postavke stranice. Bekap možete čuvati na webhostu ili cloud servisima popur Dropboxa.

6. Contact Form 7

Stranica „Kontaktirajte nas" je još jedna neizostavna stavka biznis stranice. Ona je mjesto odakle korisnici vaših usluga i klijenti mogu da brzo stupe u kontakt sa nama. Contact Form 7 je najpopularniji WordPress dodatak za kreiranje formulara. Ovaj besplatni dodatak omogućava vam pravljenje najrazličitijih kontak formulara, prilagođenih potrebama vašeg biznisa. U paketu dolaze i filteri za spam sadržaj i CAPTCHA potvrdni kod.

7. Digg Digg

Integracija društvenih medija je ključna za poslovne web stranice. Stoga će vam biti potreban dodatak sposoban za taj zadatak. Digg Digg je besplatni dodatak koji jednostavno dodaje dugmiće sa prečicama za dijeljenje na društvenim medijima. Uz dosta različitih prilagođavanja, poput opcije za plutajuće dugmiće prečice za Facebook, Twitter, Digg, LinkedIn, Reddit i druge internet stranice, biće lako integrisane u vašu web stranicu, pa će sadržaj sa vašeg stranice biti dostupan za dijeljenje i na društvenim medijima.

8. Testimonials by Aihrus

Ako nudite proizvod ili usluge onda znate koliko su iskustva korisnika važna. Ovaj izvrsni dodatak dozvoljava da objavite njihova iskustva zajedno sa slikom ili videom. Možete ih ubacivati poput kratkih kodova ili dodataka.

9. 404 Redirected

„Slomljeni" linkovi loši su za posao koliko i za sam web-stranicu. Posjetitelji očekuju da svi linkovi budu funkcionalni i vode ka postojećim stranicama. Nepostojeće stranice loše su i za rangiranje, a i izgledaju neprofesionalno. Ovakvim previdom možete izgubiti dragocjene klijente. 404 Redirected pomaže da se loši linkovi „prebrode" i posjetitelje sigurno stigne na željenu destinaciju.

10. W3 Total Cache

Trenutno popravljanje brzine učitavanje stranica na vašem web-stranici povoljno utiče i na rezultate pretrage i rangiranje na Googleu. Pregledanje web stranice je lakše i nema frustracije. Eto, to je ono što ovaj besplatni dodatak radi.

Vođenje poslovne web stranice je ozbiljan posao. Njega obično rade profesionalci, ali u današnje vrijeme je nekada lakše da sami dopunite, prepravite ili održavate svoju web stranicu. U tome vam vještine web dizajna, kojima relativno brzo možete ovladati, mogu mnogo pomoći.