Prednosti kupovine manjeg stana

stan, kupovina stana, stanovi, nekretnine stanova u mostaru, predmeti, bakterije, svaki dan, gubitak, savjeti, trikovi, stvari, stanovi, Mostar, studenti, mostarski studenti, svakodnevne stvari, nestati  , Radovan Višković, krediti, stambeno pitanje

Ako niste dio onog jednopostotnog najbogatijeg sloja građana, manji prostori u pravilu bi se mogli pokazati mnogo pametnijim i boljim izborom. Donosimo tri razloga zašto je to tako.

Štedi novac

Najočitija prednost kupnje manjeg doma su manji troškovi života, a vjerojatno i manja rata kredita koja bi zbog kupnje većeg doma zasigurno bila znatno veća. S ovime u paketu dolaze i:

  • niže režije - manje mjesta za grijanje i hlađenje
  • niži troškovi održavanja - manja stambena površina zahtjeva manje materijala prilikom popravljanja određenih problema
  • manje površina za održavanje - provest ćete znatno manje vremena čisteći stan
  • manje poreza

Kupovina manje nekretnine posebno je preporučljiva osobama kojima se bliži mirovina koju vam mogu "pojesti" troškovi održavanja velikog životnog prostora. Ako vam se ne bliži mirovina, razmislite o tome koliko novca možete uštedjeti preseljenjem u životni prostor manje kvadrature kojeg za ovako ušteđeni novac možete opremiti visoko kvalitetnim namještajem i kvalitetnim kućanskim aparatima koji će trajati dulje.

Uludo potrošen prostor

S godinama se životni stil znatno promijenio i velika je vjerojatnost da trošite za velike količine prostora kojeg uopće ne koristite. Ako se nalazite u manjoj obitelji od tri člana, veliki blagovaonski stol sa šest sjedećih mjesta nepotrebno vam oduzima i vrijeme i novac. Veliki problem u mnogim stanovima je i manjak prostora za skladištenje stvari. Učinite si uslugu i riješite se polovice stvari koje posjedujete, a vjerojatno nikad niti ne koristite.

Dokazano je da osamdeset posto vremena koristimo samo 20 posto stvari koje posjedujemo, što znači da nam je preostalih 80 posto stvari zapravo nepotrebni višak koji samo "sjedi" i skuplja prašinu. Ako mislite da ne možete živjeti bez tih stvari, pospremite ih u kutije i spremite u podrum ili garažu odakle ih možete izvaditi u rijetkim prilikama kada ih poželite koristiti. Ostatak stvari kreativno možete pospremiti po ostatku stana. Iskoristite vertikalne prostore, poput postavljanja polica iznad perilice rublja, a u skladištenju stvari mogu vam pomoći i multifunkcionalni namještaj poput kreveta sa skladišnim prostorom.

Duševni mir

Iako vam život u većim prostorima daje osjećaj luksuza, život u manjim prostorima donosi sreću. Manji prostori zahtijevaju manje truda i čišćenja, a vrijeme koje na ovaj način možete uštedjeti posvetite vlastitim hobijima i druženju s prijateljima. S obzirom da ćete manjim prostorom zasigurno uštedjeti novac, njega možete prenamijeniti u stvaranje sreće. Naime, istraživanja su pokazala da, za razliku od trošenja novca na materijalne stvari, ulaganje novca u razonodu i usluge obično jača društvene veze, što zauzvrat može pojačati osjećaj sreće.

izvor: stanovi-prodaja.net