Polovica studenata nije spremna prijaviti korupciju

Iva Međugorac, bolonja, bolonjski sustav, državne službe, Zoran Mikulić, studenti, korupcija, Tomislavgrad, student, stipendije, stipendije, studenti, fakultet, studenti, učenici, student, studentski posao, studentski zbor, studenti, bolonja, Mostar, studenti, studenti s posebnim potrebama, ekonomski fakultet, Osijek, stipendije, studenti, stipendije, stipendija

Istraživanje, čije je rezultate objavio Helsinški odbor za ljudska prava u izvješću o projektu "Sveučilište bez korupcije", pokazuje da studenti rijetko prijavljuju slučajeve korupcije na fakultetu jer ne žele skretati pozornost na sebe ili stoga što se plaše da bi doveli u pitanje nastavak školovanja. U izvješću se kao ozbiljan problem navodi činjenica da veliki broj studenata smatra da je korupcija normalna pojava.

Oni, naime, vjeruju da se ispiti ponekad moraju kupiti novcem, uslugom ili odanošću profesoru. Istraživanje je urađeno na uzorku od 450 studenata s pet fakulteta, što predstavlja 15 posto ukupne studentske populacije tih fakulteta.

DL