Ovo je najprljavija stvar u vašem domu koju koristite svakodnevno

spužva za sude, stvar

Vjerovali ili ne, spužva za pranje suđa prljavija je od daske toaletne školjke u vašoj kući. Philip M. Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu u New Yorku, tvrdi kako je prljavija čak i od kante za smeće.

"Spužva je puna rupica u kojima se zadržava sva prljavština prilikom čišćenja pa čak i nepoželjni mikroorganizmi. Prilikom pranja posuđa, komadići hrane ostaju u pukotinama. Spužva ostaje mokra i polako se suši, a na svakih 20 minuta razvija se nova bakterija", navodi Tierno.

Američki profesor navodi kako se i na opranim tanjurima, ako se peru prljavom spužvom, talože bakterije jer ih voda i tekućina za pranje ne uništavaju. Nakon svakog pranja suđa spužve bi trebalo dezinficirati.

Najbolji način

Tierno tvrdi da su za dezinfekciju najbolji izbjeljivači s klorom. Smjesa se pomiješa s vodom u odnosu 1:9 i stavi u mješavinu 10 do 30 sekundi. Tako se unište svi mikroorganizmi. Spužva se zatim izvadi, iscijedi i ostavi sušiti.

Bakterije se mogu ukloniti i ako se spužva uroni u čistu vodu, stavi u mikrovalnu pećnicu i tako drži dok voda ne proključa, zatim se ostavi da se osuši. Idealno bi bilo kada bi spužvu za pranje posuđa mijenjali svakih desetak dana.

Izvor: dnevno.hr