FOTO  Osnovan Pljočkarski klub Bosansko Grahovo

Pljočkarski klub, bosansko grahovo

...u Bosni i Hercegovini koji se bavi ovom tradicijskom igrom, prema modernim pravilima većim dijelom preuzetim od Istarskog pljočarskog saveza.
Na poziv Istarskog pljočarskog saveza članovi Pljočarskog kluba Bosansko Grahovo sudjelovat ce 8. i 9.travnja u Buzetu na Međunarodnom festivalu pljočkanja. Prvi dan bit će organiziran okrugli stol i konferecija za tisak, a drugi dan je prijateljski susret Hrvatske i Slovenije, poslije čega će biti prezentacija inačica pljočkanja u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i u BiH koju ce predstavljati nasi pljočkari iz Grahova.
Pljočkanje ili pločkanje je pučka arhaična igra koja se igra na otvorenom, na cesti ili livadi. Od stare pastirske igre i razonode danas se pljočkanje razvilo u pravo organizirano sportsko natjecanje s pisanim pravilima.

Podaci s terena ukazuju na raznolikost termina koji se koriste za ovu igru: pljočkanje, pločkanje, prahćanje, pljočka, i na nekoliko varijanti ove igre. U našim krajevima igra je zabilježena u Istri, Dalmaciji , Hercegovini te dinarskom dijelu Bosne. Zabilješku o ovoj tradicijskoj igri i na našim područjima donosi prof. Slavko Galiot u knjizi „Hrvati Dinare", kao igri koju su igrali naši stari.

Početkom 90-tih godina 20 st., zahvaljujući pojedinim entuzijastima, pokrenuta je inicijativa o organizaciji i institucionalizaciji pljočkanja u Istri, gdje danas postoje brojni klubovi kao i Istarski pljočarski savez. Tako je ova od davnina poznata pučka, pastirska igra sačuvana kao dio tradicijskog naslijeđa.
Inicijativu o revitalizaciji i popularizaciji ove igre u Bos. Grahovu pokreće Vlatko Sarić iz Umaga - podrijetlom Grahovljanin - koji je u Istri jedan od ponajboljih pljočkara . On u svoj zavičaj donosi pljočke i pljočkanje se počinje opet igrati u selu Obljaju gdje je u sjedište novooosnovanog kluba.
Za predjednika kluba izabran je Josip Zelić, a za tajnika Darko Sarić, i njima dvojici se može obratiti svatko tko se želi učlaniti u ovaj klub i svladati vještine ovog sporta.
Nadamo se da će se osnivanjem kluba još više popularizirati ova tradicijska igra i da će doprinijeti promociji grahovskog kraja i Hercegbosanske županije, a na tragu toga već se najavljuju osnivanja pljočkarskih klubova u Livnu i Novom Travniku.