FOTO  MOSTAR Premijerno izvedena predstava 'Identitluk'

predstava, identitluk, Narodno pozorište Mostar, Mala scena HNK Mostar, premijera

Predstava "Identitluk", nastala u suradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i Narodnog pozorišta (NP) u Mostaru, premijerno je izvedena u srijedu navečer na maloj sceni HNK Mostar.

Predstava "Identitluk" nastala je po motivima knjige Amina Maaloufa "U ime identiteta". Redateljica je Tanja Miletić Oručević, dramaturg Dragan Komadina, a u predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.

Redateljica Tanja Miletić Oručević ranije je kazala da predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej "U ime identiteta".

"Maaloufovu knjigu smo koristili samo kao polazište, kao ferment za propitivanje pitanja o identitetu. Zapravo smo željeli sebi postaviti konkretno pitanje: što nama u sredinama u kojim živimo znače Maaloufove riječi, ideje koje on donosi? Kroz niz improvizacija pokušali smo dati odgovore na ta pitanja" - rekla je Miletić Oručević.

Nakon premijere u HNK Mostar, slijedi izvedba u Narodom pozorištu Mostar u petak, 20. prosinca, s početkom u 20 sati, a za sljedeću godinu najavljeno je gostovanje ove predstave koja je rađena pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije, u dvadesetak bh. gradova.

Hercegovina.info