Kavu u Bosni i Hercegovini najviše piju žene i to vruću i slatku

kava

Iako je tradicija ispijanja kafe u Bosni i Hercegovini jedna od najstarijih u Europi (konzumiranje kave u BiH počelo je još davne 1522. godine), mi nismo najveći potrošači kave na Starom kontinentu. Prema statističkim podacima rekorderi su Finci koji u prosjeku godišnje potroše 12 kilograma kave po stanovniku. 

U Bosni i Hercegovini prema NESCAFÉ® Dolce Gusto® istraživanju što ga je proveo GfK, 64% stanovništva svakodnevno, više puta dnevno konzumira kavu. Kava se isključivo pije vruća sa šećerom, vrlo često i sa mlijekom. Tradicionalnom ispijanju kave u Bosni i Hercegovini pribjegava većinom starije stanovništvo, više žene (69%) nego muškarci (59%), dok je dob u kojoj se najviše konzumira crni napitak od 45 do 54 godine (82%).

Tradicionalno ispijanje kave najviše se koristi ujutro i kod kuće, dok se instant kava više pije popodne u kafićima i na poslu. Ispitanici su kao glavni motiv za ispijanje kave naveli druženje i poticaj za buđenje. Statistika kaže da pola stanovništva ispod 45 godina sve više pije instant kavu, a više je piju žene nego muškarci.  Najveći ljubitelji instant kave su mladi ljudi između 25 i 34 godine, a najomiljenija marka im je NESCAFÉ® koja je apsolutni lider u ovoj kategoriji.