FOTO/VIDEO  Kako zaštititi kućne ljubimce od petardi?

macka

... se eksplozija petarde ili čak vatreno oružje – no to ne znači da ne možete barem malo olakšati svojim ljubimcima stres koji doživljavaju, piše Tportal.hr.

'Nisu ni sve mačke i psi osjetljivi na pirotehničku buku. No, u slučaju da jesu, pametno je informirati se koje hitne službe za životinje rade tijekom blagdana', kaže doktorica veterinarske medicine, Becky Lundgren.

Kad očekujete bacanje petardi i pucanje iz vatrenog oružja, čvrsto zatvorite sva vrata i prozore, spustite rolete i navucite zavjese. Što više slojeva postoji između vas i izvora neugodnog zvuka, to ćete ga slabije čuti.

'Znakovi stresa i napetosti su besciljno hodanje, tresenje, dahtanje, slinjenje, glasanje, skrivanje, te bilo kakvo netipično ponašanje. Životinja će se najčešće sakriti iza namještaja ili u kupaonicu. S obzirom da ih buka zbunjuje, životinje će željeti pobjeći iz kuće, a one koje su vani će se htjeti sakriti u sigurnost svog doma', kaže doktorica Becky Lundgren.

Kad se životinja sakrije, pustite je na miru. Takva mala skrovišta su mjesta na kojima se osjeća sigurno. Ako već znate gdje ćete pronaći svog preplašenog ljubimca, omogućite mu da uvijek može do tog mjesta.

Nije naodmet tijekom blagdana ispuniti svoj dom glazbom, a svog ljubimca tetošiti kako bi se osjećao što sigurnije. Pretvarajte se da ne primjećujete strah ako ga ljubimac pokazuje i nemojte ga tješiti jer time životinji šaljete signal da je takvo ponašanje poželjno.

S druge strane, nemojte svog ljubimca uzimati u naručje ili mu pokušati ograničiti kretanje. Mačke pogotovo ne podnose kad im se onemogućava bijeg.Pripremite zahod za svog ljubimca kako ne bi morao izaći iz kuće kad mora obaviti nuždu. Ako iz nekog razloga ne možete držati psa u kući, svakako se pobrinite da ne može preskočiti ogradu. Normalna pseća reakcija na glasne neugodne zvukove može biti pokušaj bijega. Također, ne zaboravite vodu za ljubimca jer stres često izaziva dehidraciju.

Ljubimce je najbolje iscrpiti tijekom dana tako da, kad navečer počnu eksplozije, neće imati snage biti onoliko preplašeni koliko bi bili da imaju puno nepotrošene energije.

Ako znate koji mirisi i hrana vesele i opuštaju vašeg ljubimca, nema boljeg načina na koji ga možete oraspoložiti.

Također je važno da ni vi niste napeti, barem ne zbog reakcije vašeg ljubimca na buku. Blagdani su - pokušajte uživati u njima!