FOTO/VIDEO  Idealna težina, zdrav ljubimac - 12.08.2014

kucni ljubimci
Pretilost odnosno višak kilograma postao je čest problem kod kućnih ljubimaca. Konkretnije, prosjek je 50-ak posto, naravno ovisno kojeg kućnog ljubimca imate. Za razliku od vlasnika koji misle da je to estetski problem i da nema veze ako njihov ljubimac ima koji kilogram viška, naprotiv misle da je baš slatko što imaju bucmastog ljubimca stav veterinara jest da je pretilost ozbiljan zdravstveni problem koji u većini slučajeva izaziva niz zdravstvenih problema, a na kraju što je najvažnije životinjama skraćuje život.

Odnedavno je u Zagrebu pokrenut program ‘Idealna težina zdrav ljubimac' tvrtke Royal Canin. U nekoliko eminentnih veterinarskih ambulanti veterinari su zamoljeni da izaberu svoje najproblematičnije pacijente, mačke i pse koji muče muku sa suvišnim kilogramima. Svrha programa je da se kroz posebnu prehranu i veterinarsku kontrolu životinjama koje imaju ozbiljne posljedice po svoje zdravlje omogući još mnogo godina zdravog i aktivnog života.

Beka, Misha, Đuro, Uma, Duke, Simba, Fleka i Hera izabrani su od strane svojih veterinara. Naravno, bez suradnje vlasnika, provođenje programa ne bi bilo moguće. Kod provođenja dijete važna je pravilna veterinarska prehrana i praćenje stanja životinje te naravno fizička aktivnost. I najvažnije, dosljednost u provođenju programa.

Psi i mace, različitih pasmina, veličina i boja ali sa zajedničkim problemom nisu imali izbora nego sudjelovati u programu. Primjerenom prehranom, već u prvih mjesec dana, na oduševljenje veterinara koji prate kandidate programa ‘Idealna težina zdrav ljubimac' svi kandidati su izgubili na težini.

I u narednim mjesecima pokazuju značajan napredak, ali ne samo gubitkom težine već većim elanom i povlačenjem zdravstvenih tegoba.

Naravno, uz ovakve rezultate i vlasnicima je lakše provoditi program, tim više što su svjesni da svojim ponašanjem direktno utječu na zdravlje svojeg ljubimca.

Njihova borba s kilogramima je zabilježena kratkim video filmićima i putem društvenih mreža kako bi se što više vlasnika kućnih ljubimaca informiralo o ovom problemu, ali i kako pomoći svojem kućnom ljubimcu. Brojni upiti vlasnika kućnih ljubimaca pokazuju da je program ‘Idealna težina zdrav ljubimac' i potreban i koristan.