Hrvatica osmislila hranu koja svijetli u mraku

hrana za jelo, svjetlo, Martina Županić
Martina Županić ušla je u TOP 9 kandidata koji su imali priliku kuhati u MasterChef kuhinji. Mlada je kulinarska nada završila svoje kulinarsko putovanje, ali samo ako je u pitanju kuhanje pred Dinom, Andrejom i Radovanom.

Na ovom neobičnom projektu sudjeluju zajedno sa svojim životnim partnerom Amerikanacem Stevenom Johnsonom.

„Cijela priča oko svjetleće hrane krenula je slučajno, mojim komentarom Stevu dok smo gledali film "kako bi bilo super da postoji čips koji svijetli u mraku"", rekla je Martina i tako je otprilike sve krenulo.

„Ideja je rođena i iako u početku naša vizija nije bila jasna. Nakon više od godinu dana istraživanja i eksperimentiranja naša vizija jasna je kao dan, a to je pretvoriti projekt Lumabitese u profitabilni posao. Ja radim internacionalnu hranu, dakle postojeće recepte kao što su pizza, tacosi, žganci, mlinci, sladoled, sushi. Skoro sve što se može zamisliti, napravila sam čak i svjetleće samose na kojima sam ispala iz Mastershef kuhinje", objasnila je za Dnevnik.hr simpatična Martina.

Hrana koja svijetli u mraku mnogima stvara asocijacije na nezdravo i umjetno, to nikako nije slučaj kada je Martinina hrana u pitanju.

Ne želite više jesti kruh? Ovo je dostojna zamjena koja će vas oduševiti!

„Sastojci koje ja koristim zdravi su i nemaju štetnih utjecaja, ja sam osmislila proces pripreme hrane i trenutno radim na zaštiti istoga, tako da je sami postupak i moji recepti poslovna tajna. Hrana se priprema malo drugačije nego kako bi je pripremali inače, ali to ne mijenja okus kao ni izgled na danjem svijetlu", objasnila je, ali tajnu kako priprema hranu zadržala je za sebe.

U razvijanju njezinog poslovnog plana puno joj pomažu ljudi koje je upoznala u MasterChef kuhinji.

„Veliku pomoć oko zaštite sam dobila od tete Jasne - svi je se sjećamo iz hangara, ona i njen suprug Drago puno mi pomažu oko projekta. Pomažu mi što direktno, što preko poznanstava. Ante, Elena, Iva i Oskar su mi velika podrška u savjetima", rekla je Martina.

„Cilj mi je otvoriti prvi Glow in the dark kulinarski studio u kojem bi dalje razvijali licence i franšize za restorane diljem svijeta. Također studio bi nudio grupno organizirane večere evente za razne proslave, bio bi ujedno i zanimljiv turističkim grupama tako da bi Zagreb postao prva svjetska gastro destinacija koja na meniju nudi hranu koja svijetli u mraku. Put do ostvarenja mojih ciljeva nije lak, ali ja sam uporna i mogu u „miru" raditi ono što volim", kaže Martina koja će svoje iskustvo u MasterChef kuhinji pamtiti još dugo