ZAHVALNA SVIMA Porodili koronavirus pozitivnu rodilju, obavili tri porođaja trudnica iz samoizolacije...

Vajdana Tomić
hercegovina.info

Stanje na svim odjelima SKB Mostar polako se normalizira. No, nas je konkretno zanimalo kakvo je stanje na odjelu za ginekologiju i porodništvo, koje je za vrijeme pandemije čak moralo biti i izmješteno.

"Zaista nas raduje činjenica da se stanje normalizira, iako su mjere opreza itekako prisutne. Kontinuirano se reorganiziramo sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Uvažavajući COVID smjernice struke i higijensko-epidemiološke upute, COVID rađaonica je izmještena iz prostora Klinike i nalazi se na nultoj etaži uz prateću COVID operacijsku salu za hitni carski rez", kaže za hercegovina.info predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, prof.dr.sc. Vajdana Tomić.

Kako se trenutno odvijaju pregledi trudnica?

"Budući epidemiološke mjere socijalnog distanciranja i dalje na snazi, ambulantni rad je organiziran na način da se izbjegne čekanje i grupiranje pacijentica u čekaonici. Stoga je obvezno dogovoriti termin pregleda u našoj poliklinici telefonski na brojeve: 036/336-175 i 036/336-176 u vremenu od 13.00 do 14.00 sati radnim danima. To sada vrijedi i za trudnice koje se šalju samo radi snimanja CTG-a.

Osim onkoloških pacijentica ili onih koje su u postupku dijagnostičke obrade, zbog sumnje na onkološko oboljenje, naloženo je da se ostale ginekološke pacijentice šalju racionalno sukladno epidemiološkim prilikama. U sklopu predoperativne obrade, obvezno je uraditi testiranje na COVID u nadležnom Domu zdravlja. To zapravo vrijedi za sve pacijentice koje se šalju za hospitalizaciju. Za hitne prijeme testiranje na COVID se obavlja po prijemu u bolnicu."

Koliko djece se rodilo u ožujku i travnju?

"U ožujku i travnju 2020. godine imali smo ukupno 219 porođaja."

Kako se odjel nosio s pandemijom koronavirusa, kako je to sve skupa izgledalo? Sigurno je da su i porodilje, ali i osoblje bili u velikom strahu?

"U Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar smo pravodobno organizirali rad sukladno uputama nadležnih stožera. Obustavljeni su ginekološki pregledi i operacije, osim za hitne i određene onkološke slučajeve. Obustava se nije odnosila na preglede trudnica s rizičnim i patološkim trudnoćama i naravno za porođaje. Na vidnim mjestima u ambulantamai odjelima Klinike smo još 11. ožujka 2020. godine istaknuli zapovijedi o apsolutnoj zabrani posjeta i pratnje te obveznom nošenju zaštitnih maski i obveznoj dezinfekciji, kako za zdravstvene djelatnike, tako i za pacijentice."

Koliko slučajeva koronavirusa kod porodilja i djece je potvrđeno?

"Potvrđen je jedan slučaj rodilje koja je bila pozitivna na COVID-19. Njezino novorođenče je bilo negativno. U COVID rađaonici koju smo izmjestili na „nultu“ etažu, uspješno smo obavili tri porođaja trudnica iz samoizolacije. U konačnici, nijedna od njih nije bila pozitivna."

Jesu li i doktori koji su ih porađali završili sa samoizolacijom i jesu li već na raspolaganju?

"Zbog kontakta s COVID-19 pozitivnom rodiljom, u samoizolaciju je prema procjeni i preporuci epidemiologa, poslano ukupno 15 djelatnika Klinike, i to 3 doktora i 12 primalja. Važno je istaknuti da nitko od djelatnika koji su poslani u samoizolaciju nije bio pozitivan na COVID-19. To objašnjavamo pravodobno uvedenim i pravilno primjenjivanim higijensko-epidemiološkim mjerama."

Silom prilika zbog rodilje pozitivne na koronavirus, Klinika je privremeno bila i izmještena. Kako je to sve izgledalo?

"Po saznanju da je naša pacijentica pozitivna na COVID-19, obustavili smo prijem rodilja te smo ih upućivali u rodilište KB „Dr Safet Mujić“. S dr. Almom Humačkić-Vila, pročelnicom Odjela za ginekologiju i porodiljstvo, i njezinim timom imamo izvrsnu suradnju od ranije, što se u ovoj izvanrednoj situaciji i potvrdilo.

Nakon tri dana obustave rada i temeljite dezinfekcije i čišćenja kompletnog prostora Klinike, ponovno smo počeli s prihvatom pacijentica", ističe dr. Vajdana Tomić za hercegovina.info.

Neka posebnost koju biste željeli istaknuti?

"Uvjeti i organizacija rada koju smo imali zadnja dva mjeseca, nešto je što nitko nikada ranije nije doživio. Stoga se od srca želim zahvaliti i ovim javnim putem svim djelatnicima Klinike za ginekologiju i porodništvo koji su pokazali maksimalnu odgovornost, discipliniranost u smislu poštivanja epidemioloških mjera, predanosti poslu, fleksibilnosti te u konačnosti na jednoj ljudskoj i profesionalnoj hrabrosti. Također, vjerujemo da smo opravdali povjerenje svih naših pacijentica te da smo u danim okolnostima učinili sve da budu sigurne i adekvatno zbrinute", kazala je prof.dr.sc. Vajdana Tomić za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.