ZAHVALJUJUĆI IZLETIMA KOD NAS Neki Dalmatinci mjesečno uštede lijepe svote

cijene goriva, dalmatinci, ušteda, shopping preko granice
Ilustracija

Koliko je divljanje cijena u Hrvatskoj, posebno naftnih derivata, utjecalo na odlazak građana Hrvatske na "tankanje" svojih automobila s druge strane granične crte u Bosnu i Hercegovinu.

Građani cetinskog kraja u velikoj većini nisu po tom pitanju u baš povoljnom položaju jer im je granica relativno daleko. Oni koji su bliže, a to je dio stanovnika u brdsko-planinskom prostoru grada Trilja koji gravitiraju graničnom prijelazu Kamensko blagodat značajne razlike u cijeni itekako koriste, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je u posljednje vrijeme cijena naftnih derivata porasla i na benzinskim crpkama u BiH ona je još uvijek za kunu i po do dvije jeftinija nego u Hrvatskoj. Cijene variraju od crpke do crpke, ali se i benzin i dizel kreću u rasponu od 2,20 do 2,35 konvertibilnih maraka, odnosno od 1,135 do 1,16 eura po litri.

Preračunato, cijena benzina i dizela kreće se u rasponu od 8,47 do 9,05 kuna pod uvjetom da se plaća karticom ili BiH monetom. Ukoliko se plaća kunama, na crpkama gdje ih primaju, tada je skuplje jer jednu konvertibilnu marku umjesto 3,85 koliko je po službenom kursu obračunavaju po 4 kune.

Zbog ovolike razlike u cijeni vlasnicima automobila iz Kamenskog, Tijarice, Voštana, Strizirepa, Vrpolja pa sve do Trilja isplati se zaputiti na GP Kamensko i odmah u Prisici, naselju iza granične crte, napune rezervoar. Računica je još bolja ako naliju još 10 litara goriva u kantu, koliko imaju pravo unijeti u Hrvatsku bez ikakvih plaćanja.

Oni što učestalije odlaze kažu da se isplati kupiti i gajbu piva i neke vrste voća. Na prehrambenim proizvodima se ne može profitirati, osim donekle na pojedinim vrstama kave, jer su cijene s obje strane granice slične.

Ono što kupcima iz Hrvatske izaziva vodu među zubima je svježe meso. U livanjskim mesnicama još uvijek se na pultu nudi domaća teletina. Nažalost, taj proizvod je zajedno s drugim mesom, sirom, mlijekom i njihovim prerađevinama na listi zabranjenih, jednako kao i duhan.

Ostaje, dakle, zaključiti da se već radi razlike u cijeni naftnih derivata vozačima iz dobrog dijela cetinskog kraja isplati otići napuniti rezervoar u BiH, iza graničnog prijelaza Kamensko. Ako se pronađe još nešto jeftinije nego s ove strane granice putovanje je još isplativije.