ZABRANJEN IM ULAZAK U SAD Nove sankcije Diani Kajmaković, te Osmanu i Ameli Mehmedagić

Diana Kajmaković Osman i Ameli Mehmedagić sankcije
N1

Američki State Department u ponedjeljak je uveo nove sankcije bivšoj državnoj tužiteljici Diani Kajmaković i bivšem šefu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Osmanu Mehmedagiću. Na "crnoj listi" SAD-a našla se i Mehmedagićeva žena Amela. Svima njima zabranjen je ulazak u SAD.

Kako je navedeno na službenoj stranici, u skladu sa člankom 7031(c), State Department javno imenuje Kajmaković zbog njenog sudjelovanja u značajnoj korupciji. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju kaznenog gonjenja, te je na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za osobnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića. Ranije je sankcije Kajmaković uvelo Ministarstvo trezora na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 zbog odgovornosti ili sudioništva u korupciji ili podrivanja demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu, prenosi N1.

Također, kako se dalje navodi..

“U skladu s člankom 7031(c), State Department javno imenuje Mehmedagića za njegovu umiješanost u značajnu korupciju. Mehmedagić je surađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio. Ove akcije obuhvaćaju i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović”, navedeno je.

Ranije je Ministarstvo trezora SAD uvelo sankcije Mehmedagiću za sudioništvo u korupciji, izravno ili neizravno umiješanom u korupciju, zbog pronevjere javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za osobnu korist ili političke svrhe ili podmićivanja.