VUČIĆ O NESTALOM MLADIĆU "Znam dosta detalja..."

Matej Periš, nestala osoba , Beograd, Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak da zna dosta detalja o slučaju nestanka Splićanina Mateja Periša u Beogradu, ali da će isključivo policija biti jedina otvorena za daljnje informacije o događaju.

"Policija će jedina biti otvorena za dodatne informacije, trenutno nemaju čvrsto rješenje za njegov pronalazak", kratko je rekao Vučić, a prenosi Telegraf.

"Nadam se da će naši nadležni organi uspjeti pronaći mladića iz Splita, Matej mislim da se zove. I zbog njega i zbog njegove obitelji. Naša policija radi sve. Već imaju skicu onoga što se moglo dogoditi. Potrebno je dati sve od sebe da pronađemo mladić", izjavio je predsjednik Srbije.

Slučaj Matejeva nestanka komentirao je i umirovljeni zagrebački kriminalist te stručnjak za potrage Branko Lazarević.

"Svaki nestanak, posebno kad se dogodi u drugoj državi, važno je prijaviti odmah i sa svim osobama postupati kao da su osumnjičene. Tako je trebalo napraviti i s nestankom Mateja Periša. Policija treba razmotriti sve mogućnosti i poduzeti baš sve radnje i korake kao da se dogodio najcrnji scenarij", rekao je za Dnevnik.hr.

Lazarević je naglasio kako je nestanak hrvatskog državljanina u Srbiji ozbiljna stvar. U konkretnom slučaju, možda bi temeljem suradnje dviju policija trebalo angažirati i dobrog kriminalista iz Hrvatske koji će raditi na slučaju skupa s kolegama iz Beograda.

Umirovljeni zagrebački policajac ističe kako u slučaju potrage za nestalim Matejem nije jasno zašto su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek 31. prosinca oko 18 sati, a mladić je posljednji put viđen skoro 16 sati ranije, 31. prosinca oko 2:30. Pita se zbog čega su toliko čekali, a radi se o satima koji su vrlo bitni.

"Da je nestanak mladića prijavljen u Zagrebu, moji kolege i ja doslovce bismo priveli u postaju sve iz kluba, a prijatelje koji su bili u društvu s nestalim odmah bismo razdvojili, zasebno ispitali i poligrafski testirali kako bismo vidjeli podudaraju li se svi navodi o nestanku", ističe Lazarević.

Paralelno s ispitivanjem svih koji bi mogli pružiti bilo kakvu informaciju, treba napraviti detaljnu analizu njihova ranijeg odnosa, kao i pomno utvrditi što se događalo u samome klubu i oko njega. Često je za razrješavanje neke situacije, odnosno nestanka, presudan detalj koji na prvi pogled i nije bitan: mladići su, primjerice, mogli zapjevati neku pjesmu koja se domaćima nije svidjela, pa da ga nakon izlaska iz kluba netko dočeka i napadne. No to su zasad samo nagađanja - Lazarević je za Dnevnik.hr govorio općenito o pravilima potrage.