VUČIĆ NAJAVIO OŠTRE MJERE "Imaš 48 sati da se javiš ili će ti netko banuti"

Aleksandar Vučić
Miloš Milivojević/Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras u Dnevniku RTS-a te je govorio o tragedijama u školi na Vračaru te u Duboni i Orašju. Kazao je kako "naše da iz te velike tragedije izađemo ujedinjeni i da pokušamo neke probleme riješiti na nešto drugačiji način", prenosi Nova.rs.

Vučić je za RTS rekao da je tuga ogromna. "Osjećaju se prvenstveno obitelji, ali i svi ostali“, kazao je.

Vučić je podsjetio da od sutra počinje predaja nelegalnog oružja.

„Mjere su takve da mi od sutra oduzimamo nelegalno oružje, imate mjesec dana rok da dostavite nelegalno oružje i municiju, bez posljedica. U dva šatorska krila između Krnjače i Ovče, bilo je više automatskih pušaka, 650 metaka, molim ljude da samo odu u policijsku stanicu i ostave to“, kazao je.

"Kontrolirat ćemo i one kojima će ostati dozvole za oružje. Imaš 48 sati da se javiš ili će ti netko banuti"

„To je prva mjera, očekujemo odgovornost i milijune metaka koji će biti predani. Poslije toga povećavamo kazne za držanje nelegalnog oružja“, rekao je Vučić i dodao:

„Druga mjera, ići ćemo na drastično, 90 posto smanjenja legalnog oružja koje se koristi u izvršenju likvidacije. Angažiramo 2.500 novih mladih policajaca, to je 1.200 više od broja onih koji idu u penziju. Nije problem ni da kupimo vrata s metalnim detektorima za sve škole u Srbiji, ali ćemo saslušati mišljenje radne grupe do kraja tjedna“, kazao je.

Policajci u školama smanjit će vršnjačko nasilje

Predsjednik Vučić je rekao da se monstrozne stvari događaju svugdje u svijetu. “U Americi ste imali 190 masovnih ubojstava, više nego što je proteklo dana u ovoj godini“, kazao je Vučić.

Kaže da sada “moramo vidjeti što je to što je moguće učiniti da za sebe i djecu osiguramo što više“.

“Ovdje je tragedija posebna jer je mnogo djece stradalo. Moramo poduzeti mjere reagirati i kao društvo, i kao država. Imamo povećan broj pedagoga. Sve mjere koje predlažu, a koje ne isključuju jedna drugu, prihvatit ćemo“, naglasio je-

Policajci u školama će, kaže, smanjiti razinu vršnjačkog nasilja. "Naša je procijenjena za 70 do 80 postoto", naglasio je Vučić.

Od sutra pojačane patrole kod škola i shopping centara

Govoreći o patrolama oko škola i shopping centara, Vučić je rekao da će se sve pojačati od sutra, posebno u prvom trenutku kada razni psihopati misle da je njihov trenutak došao.

„Ja samo molim ljude da nam se lažno ne prijavljuju. Ubili smo svoju policiju, ti ljudi rade danonoćno. Možete misliti kakav je pakao na društvenim mrežama gdje svaki luđak koji pomisli da treba dobiti neki lajk, kao ono dijete iz okoline Pančeva što je podržalo monstruma-ubicu iz ove škole. Što si to uradila? Pa zbog pregleda, to je odgovor“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su spremni razgovarati i o vratima s metalnim detekrotima u školama, ali i upitao hoće li se uvoditi takva vrata i u shopping centre i na druga mjesta.

„Za nas nije problem da kupimo takva vrata za svih 1.800 škola, koliko god da košta, Srbija ima novca, ako će to biti dodatna psihološka sigurnost za roditelje i decu“, istaknuo je predsjednik Srbije.

Rekao je da neće govoriti o politici, ali da će se sutra vidjeti i dodatne političke mjere koje će biti poduzete.

„Dan nakon što se nešto dogodi pozivate na prosvjede, to je toliko pogrešno, da vam ne govorim kao lider neke političke stranke još malo vremena, to se ne radi nigde u svijetu. Razmislite što ćemo u budućnosti imati kada nam se kakva tragedija bude dogodila“, kazao je Vučić.