VON DER LEYEN 'Ovi izbori su nam poslali dvije poruke'

Ursula von der Leyen

Kandidatkinja Europske pučke stranke za predsjednicu Komisije Ursula von der Leyen uvjerena je da će dobiti novi mandat i potrebnu većinu u novoizabranom Europskom parlamentu.

 "Da, uvjerena sam što se tiče novog mandata, ali naravno još je puno posla preda mnom", rekla je Von der Leyen.

Ona je u izjavi nakon objave prvih privremenih rezultata za Europski parlament izrazila zadovoljstvo uspjehom Europske pučke stranke (EPP), koja i dalje ostaje s najviše zastupnika i "sidro stabilnosti", prenosi Hina.

"Ovi izbori su nam poslali dvije poruke, prva je da i dalje postoji centristička većina za snažnu Europu i to je ključno za stabilnost. Ali, također je istina da su ekstremi na ljevici i na desnici dobili na potpori i zato ovaj rezultat traži još veću odgovornost stranaka centra", rekla je Von der Leyen, vodeća kandidatkinja EPP-a.

Najavila je da će već od danas kontaktirati i druge dvije vodeće političke skupine, socijaldemokrate i liberale, s kojima želi uspostaviti široku koaliciju za snažnu Europu. Rekla je da su dobrodošli svi koji su proeuropski nastrojeni, koji podržavaju Ukrajinu i vladavinu prava.

Istaknula je da je svijet u previranju, da snage unutar i izvan EU pokušavaju destabilizirati i oslabiti Europu.

"To nikada nećemo dopustiti. Ovi izborni rezultati pokazuju da većina Europljana želi snažnu Europu", rekla je.