Vole nas naši za poludit!

Prije nego pročitate cijeli tekst, prisjetite se da u automobile točite INA goriva, da kupujete Vegetu, FAKS, Kraševe proizvode, mandarine iz doline Neretve, da ljetujete na Hrvatskom Jadranu... Izračunajte koliko novca dajete Hrvatskoj, a onda  izračunajte koliko  Hrvatska daje vama...  Ukoliko će vam biti lakše računati znajte da Hrvatska godišnje iz BiH izvuče 2,45  milijarde KM našeg novca, a kao pomoć Hrvatima u BiH za ovu godinu je  predviđeno 270 mlijuna kuna = 73  milijuna KM!  

Izvor: Net.hr | Autor: Ana Benačić

Kosor gradi kraljevstvo zemaljsko Crkvi u BiH!

Ukratko – prevareni smo. Ne samo da je Vlada donijela neodrživ proračun u kojem nije štedjela na najvećim gutačima novca, nego je besramno nastavila kupovati glasove u susjednoj nam BiH.

Za Akademski plivački klub "Zrinski", Mostar – 67 tisuća kuna; za Hercegovačku radioteleviziju Mostar – 90 tisuća kuna; za Hrvatski radio Bobovac Vareš 67.500 kuna, za Skijaški klub "Blidinje-Čvrsnica" Mostar i Sportski savez grada – 90 tisuća kuna; za nabavu studijske opreme za radiopostaju Vrhbosna iz Sarajeva – 72 tisuća kuna; za izgradnju crkve u Župi Gospe od Zdravlja u Neumu – 90 tisuća kuna; za obnovu katedrale u Župi Marije Majke Crkve u Mostaru – 180 tisuća kuna; za sanaciju temelja crkvenih zvonika na crkvi u Kraljevoj Sutjesci – 180 tisuća kuna, a za obnovu pastoralnog centra u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Trebinja – nevjerojatnih 225 tisuća kuna!

Da, dragi porezni obveznici Republike Hrvatske, to su samo neki od neodgodivih troškova od kojih hrvatska Vlada Jadranke Kosor ne može odustati pa sve da joj dnevno otkaze dobiva tisuću umjesto petsto ljudi u firmama diljem Hrvatske.

Banski su dvori vrlo nedavno, 30. listopada ove godine, pokazali kako im je kraljevstvo zemaljsko Crkve u Bosni i Hercegovini važnije od otimanja iz džepa radnicima u Hrvatskoj, i to donošenjem Izmjena odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH.

Bolni rez


Vlada je tom odlukom tek neznatno smanjila izdvajanja iz hrvatskog državnog budžeta, s 23,5 milijuna koje je bio spreman podijeliti Ivo Sanader uoči ostavke na 21,1 milijun kuna, od čega je više od pola dano programima i projektima iz područja kulture. Najkrupnije donacije otišle su crkvama, a iz budžeta za obrazovanje, po modelu izvježbanom u Hrvatskoj, najviše je novca otpalo na dvorane.

Iz te odluke proizlazi da je potrebno čak 3750 radnika koji zarađuju tri tisuće kuna mjesečno da bi plaćanjem kriznog poreza mogli doprinijeti tek ispunjavanju prava hrvatskog naroda u BiH na klečanje pred obnovljenim oltarom u Trebinju! Za projekte Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu "Feniks" odobreno je 432 tisuće kuna (7200 obveznika kriznog poreza s plaćama od 3000 kuna), od kojih je najveći dio otpada na obnovu sportskih dvorana! Tako obnova dvorane u Božincima košta 157.500 kuna (2625 obveznika), dok ista udruga manje skrbi za knjižnicu kojoj treba tek 45 tisuća kuna (750 obveznika).

Što planiraju dobiti tim novcem?

Odluka je objavljena tek u ovogodišnjem 132. broju Narodnih novina, a iz nje se vidi da naša Vlada ne mari samo za obnove dvorana, crkvi i samostana, nego i za nabavku narodnih nošnji za folklorne plesače raznih kulturno-umjetničkih društava te izgradnju spomenika, na što je potrošeno koliko i na izgradnju dječjih vrtića.

Proračun mora pasti

Preostaje nam tek osluhnuti koga će "gurati" svećenstvo u BiH ove godine na predsjedničkim izborima, s obzirom da je biračko tijelo ondje prilično zbunjeno kandidaturama Dragana Primorca, koji im se smiješio prije samo dvije godine s predizbornih plakata za parlamentarne izbore, HDZ-ovog "jedinog službenog" Andrije Hebranga i bivšeg HDZ-ovca Nadana Vidoševića. Hoće li zanemariti činjenicu da je najveću voštanu svijeću od svih kandidata spreman ponijeti SDP-ovac Milan Bandić?

Što se domaćih prilika tiče, nameće se sljedeći zaključak: bolni rezovi, minimum deficita, pokušaj da se smanji potreba za novim kreditnim zaduženjima, smanjenje rashoda... sve su to floskule koje smo slušali od premijerke, koja je smiješeći nam se u lice potpisivala rezove u zdravstvu i obrazovanju.

brotnjo.info