VLATKA MARTINOVIĆ Ukoliko se nastavi ovakav trend smanjenja uplate doprinosa, prinuđeni ćemo biti voditi liste čekanja

Vlatka Martinović
YouTube

Je li opskrba lijekovima u BiH jednaka kao i prije pandemije koronavirusa? Trebaju li građani imati razloga za paniku? Što je pacijentima koji su na liječenju u inozemstvu?

Odgovore na ta i još neka pitanja potražili smo kod direktorice  Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH doc. dr. sc. Vlatke Martinović

"Shvaćajući ozbiljnost epidemiološke situacije izazvane pojavom korona virusa (COVID 19), Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH (Fond solidarnosti) poduzeo je sve preventivne radnje, još prije pojave virusa u Bosni i Hercegovini, koje su potrebne za normalno funkcioniranje Zavoda uvažavajući veliku važnost ustanove za ljude", kaže Vlatka Martinović za hercegovina.info.

Kako je pandemija koronavirusa utjecala na zalihe i nabavku lijekova? Kakva je komunikacija i suradnja s dobavljačima, imaju li građani potrebe za brigu? 

"U stalnom smo kontaktu s dobavljačima s kojima imamo Ugovore i isporuka se odvija kao i do sada. Nastavljamo pratiti situaciju oko nabave lijekova iz naše nadležnosti, te za sada
pacijentima možemo poručiti da će snabdijevanje lijekovima iz nadležnosti Zavoda odvijati normalno."

Što je s našim državljanima koji se liječe u inozemstvu?

"U neprekidnom su kontaktu s inozemnim klinikama s kojima imaju ugovore te se liječenje naših pacijenata koji su se zatekli u spomenutim klinikama odvija po planu. Pratimo i provodimo sve preporuke i naredbe nadležnog kriznog stožera, Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i drugih institucija i ustanova, kako bi, koliko god je moguće, zaštitili i naše zaposlenike i pacijente s kojima dolazimo u kontakt. Za sada svim osiguranicima možemo poručiti da je stanje stabilno i da nema prostora za paniku."

Kako se na Zavod odražava i ova ekonomska kriza te brojni otkazi?

"S obzirom na povećan broj otkaza radnih mjesta nakon izbijanja pandemije korona virusa, zabilježeno je smanjene uplate doprinosa za federalni fond solidarnosti."

Što ako se taj trend nastavi?

"Ukoliko se nastavi ovakav trend smanjenja uplate doprinosa, što još uvijek nije realan pokazatelj, uz činjenicu da i dosadašnja raspoloživa sredstva su nedovoljna da bi se financirale stvarne potrebe za uslugama i lijekovima iz programa federalne solidarnosti, Zavod će biti prinuđen voditi liste čekanja kako bi rashode uskladio sa raspoloživim sredstvima", ističe Martinović te dodaje:

"Napominjemo da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja kontinuirano ulaže napore kako bi osigurali što je moguće više sredstava i kako  bi, sukladno zakonu, financirali zdravstvene usluge i lijekove iz naše nadležnosti", kazala je doc. dr. sc. Vlatka Martinović za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.