FOTO/VIDEO  Vlast bauštelce prisiljava na cijepljenje, zatvara gradilišta - zauzvrat dobili velike nerede i uhićenja

Vlast bauštelce prisiljava na cijepljenje, zatvara gradilišta - zauzvrat dobili velike nerede i uhićenja

Policija u Melbourneu ispalila je u utorak kuglice papra i gumene kuglice kako bi rastjerala oko 2000 prosvjednika koji su prkosili naredbama da ostanu kod kuće. Prosvjednici su oštetili imovinu, blokirali prometnu autocestu i ozlijedili tri policajca, što je dovelo do više više od 60 uhićenja.

Bio je to drugi dan demonstracija u zatvorenom australskom gradu nakon što su vlasti dva tjedna zatvarale gradilišta, rekavši da se čestim kretanjem radnika širi koronavirus.

Tijekom osam sati prosvjeda u središtu grada, demonstranti su bacali kamenje, boce i baklje na policiju, dok su televizija i društveni mediji prikazivali video snimke marševa koji skandiraju i napadaju policijska vozila, okruženi policajcima u neredima.

"Ovo je bila vrlo, vrlo velika i jako, jako ljuta skupina", rekao je novinarima Shane Patton, policijski komesar u jugoistočnoj državi Victoria, dodajući da je prosvjed prekršio pravila zaključavanja COVID-19.

"I to je bilo izazovno i konfrontacijsko okruženje", dodao je i pozvao ljude da se u srijedu drže podalje.

Prosvjednici nisu uključivali samo građevinske radnike, već i protivnike obveznog cijepljenja i Viktorijinog produženog zatvaranja.

"Djela nasilja i ometanja neće rezultirati jednim slučajem manje COVID -a - zapravo samo pomažu širenju virusa", rekao je Andrews u priopćenju.

Zaustavljanje građevinskih aktivnosti uslijedilo je nakon prosvjeda protiv mandata cjepiva koji je u ponedjeljak postao nasilan. Država zahtijeva da svi građevinski radnici dobiju barem jednu dozu cjepiva do kraja ovog tjedna.

"Timu za javno zdravstvo nije preostalo ništa drugo nego pritisnuti gumb pauze i nastaviti raditi sa sektorom u sljedeća dva tjedna kako bi se poboljšala usklađenost", rekao je novinarima državni ministar zdravstva Martin Foley.