VLASNIK IMAO SREĆE Pronađeno 505 ukradenih automobila, jedan vraćen u BiH

automobil
Ilustracija/Pexels

Hrvatska policija sudjelovala je u Europolovoj akciji pod vodstvom Frontexa koja je u više zemalja rezultirala pronalaskom preko 500 ukradenih automobila, 16 čamaca i 2000 ukradenih dijelova vozila, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo policije, prenosi Hina.

Rad operativnih timova hrvatske policije tijekom operacije Mobile 6, provedene tijekom listopada, rezultirao je s pet oduzetih vozila, jednim pronađenim ranije otuđenim vozilom i 16 oduzetih rabljenih dijelova vozila.

Uz to, hrvatski policajci proveli su 2259 detaljnih provjera vozila, 19 međunarodnih razmjena operativnih podataka, oduzeli 9 prometnih dozvola i registarskih pločica te otkrili 10 migranata u izbjegavanju granične kontrole i 34 počinitelja prekršaja i kaznenih djela iz domene prekograničnog kriminaliteta.

Vozilo vraćeno vlasniku u BiH

Ravnateljstvo policije ističe da je sudjelovanjem u radu koordinacijskog centra uspostavljana suradnja s više država te Interpolom, zahvaljujući kojoj je hrvatska policija otkrila ukradeno vozilo i prije nego li je bilo zavedeno u potražnim evidencijama.

Zahvaljujući brzoj i efikasnoj razmjeni informacija i potrebnoj dokumentaciji, policajci su oduzeli vozilo i uhitili počinitelje, a vozilo je potom vraćeno vlasniku na području Bosne i Hercegovine, dodaje Ravnateljstvo policije.

”Rezultati na području Republike Hrvatske vrijedni su uzimajući u obzir da se akcija provodila isključivo na graničnim prijelazima, gdje je najteže otkriti ukradeno vozilo”, nadodao je MUP.

Operacija Mobile 6 održana je u listopadu 2023. na vanjskim kopnenim granicama EU-a, kao i na graničnim lokacijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

U operaciji je sudjelovalo oko 400 policajaca iz 25 zemalja koji su proveli detaljne provjere na nekoliko lokacija, dok su Europol i Interpol podržali operaciju koju je vodio Frontex, pružajući stručnost i pristup svojim bazama podataka.

Ova suradnja omogućila je pronalazak 505 ukradenih automobila, oko 2000 ukradenih dijelova vozila, 16 čamaca, 32 vanbrodska motora i 248 krivotvorenih dokumenata. Osim toga, vlasti koje su sudjelovale identificirale su 209 krijumčara migranata.