VLADA HNŽ Usuglašen protokol sa sindikatima; SINDIKAT Vlada je u panici, prosvjed je sutra

Prosvjed zdravstvenih djelatnika
hercegovina.info

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije sutra će pred zgradu Vlade HNŽ, kako bi još jednom pokušali izboriti potpisivanje kolektivnog ugovora.

Iz Vlade su danas poslijepodne poslali priopćenje za medije u kojem kažu kako su na današnjoj telefonskoj sjednici sa sindikatima usuglasili protokol o pregovaranju.

'Vlada poštuje zdravstvene djelatnike i cijeni njihovu ulogu, te je neupitno potrebno čim prije usuglasiti novi kolektivni ugovor koji će podrazumijevati i povećanja primanja zdravstvenih djelatnika. Naravno, sve ovo moguće je ostvariti samo kroz pregovarački postupak definiran zakonom u kojem će sudjelovati svi dionici zdravstvenog sustava. Stoga, Vlada još jednom poziva Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar da u dobroj vjeri, a sukladno propisanim procedurama, otpočnu pregovarački postupak kako bi se, na obostrano zadovoljstvo, utvrdio konačni tekst kolektivnog ugovora', ističu.

'Na tom tragu, danas je održana telefonska sjednica Vlade na kojoj je prihvaćen usuglašeni tekst Protokola o vođenju pregovora radi zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ. Usvajanjem Protokola osigurane su pretpostavke za početak pregovara', navodi se u priopćenju Vlade HNŽ.

No, u Sindikatu su oprezni.

'Iz Vlade su nas do sada ucjenjivali potpisivanjem protokola i odredbama kako bi se zaustavio štrajk, no mi smo ustrajali i nismo se dali smesti u potraživanjima naših prava. Budući da smo najavili sutrašnji prosvjed, Vlada je na žurnoj telefonskoj sjednici prihvatila protokol kakav smo mi predložili, vjerojatno kako bi isti zaustavili. No, sada taj protokol tek treba potpisati Sindikat i Vlada, trebaju se dvije strane dogovoriti. Nakon toga, kada se isti potpiše, postoje rokovi za određivanje prve sjednice kako bi dva izaslanstva sjela i kako bi pregovori počeli. Mi smo vrlo oprezni. Napisano je kako se radi u dobroj vjeri, s njihove strane do sada ništa nije urađeno u dobroj vjeri", kaže za hercegovina.info predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNŽ, Dalibor Vuković.

Vuković dodaje kako je Vlada u panici.

'S obzirom kada je napravljen pritisak i najavljen dolazak velikog broja zdravstvenih djelatnika pred Vladu, onda može i hitna telefonska sjednica. Sada kada je došlo pet do dvanaest i kada će pred Vladu doći sirene i ljudi, prepali su se za sebe. Vlada je u panici', ističe Vuković.


Štrajk će se prekinuti tek kada se potpiše granski kolektivni ugovor.

'Prosvjed ide sutra kako je i najavljen. Vlada nam najprije treba reći što su to usvojili na telefonskoj sjednici te nam isto dostaviti na uvid. Nakon toga, ako sve bude u redu, to treba potpisati, a onda utvrditi točan datum prve sjednice Vlade i predstavnika sindikata. Vidjet ćemo hoće li nam i kada dostaviti taj dokument. Prije im je trebalo petnaest dana kada nešto usvoje na Vladi da to i dostave, a sutra će vjerojatno to ekspresno dostaviti. Znači da se može kada se hoće i kada 'prigusti'. Zaključak je da je ovo samo preduvjet da se sjedne za stol, a štrajk će se prekinuti potpisivanjem kolektivnog ugovora', zaključio je Vuković.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.