VISOKA RAZINA ONEČIŠĆENJA Zrak u Mostaru označen kao nezdrav

Mostar panorama Neretva
Hercegovina.info

Prema podacima aplikacije "Zrak", u Mostaru je danas u 17 sati AQI vrijednost iznosila 181 što znači da je zrak označen kao nezdrav.

"U zraku je visoka razina onečišćenja i nije zdrav za osjetljive skupine. Smanjite vrijeme provedeno na otvorenom ako osjetite simptome kao što su otežano disanje i iritacija grla", piše pak na stranici AccuWeather.

"Moguća pojava pojačanih simptoma i inteziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje", stoji na navedenoj aplikaciji.

"Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravak vani trebali bi izbjegavati i svi ostali", upozorenje je "Zrak" aplikacije.

Zrak je označen kao opasan u Prijedoru gdje koji je imao najvišu AQI vrijednost od čak 441. Ispred Mostara veći broj zagađujućih materija u zraku su imali Bosanska krupa 294, Istočno Sarajevo 217, Sarajevo 214 te Banja Luka 218 AQI vrijednost.