Zagađivanje izvora vode je ratni zločin

voda sirija
Prema riječima Jana Egelanda iz te organizacije, u Damasku milijuni ljudi pate zbog nestašice vode ili zato što su smanjene na minimum.

Flaširana voda za dvostruku cijenu

Opskrba vodom iz izvora koji se nalaze u području Wadi Barada blizu Damaska, koje je pod kontorlom pobunjenika, presjeceno je još 22. prosinca.

- Sabotaža i uskraćivanje vode je ratni zločin jer se civili koji je piju mogu zaraziti bolestima. Stanovnici kažu da su prisiljeni kupovati flaširanu vodu po dvostruko većim cijenama - rekao je Egeland, kako prenosi Tanjug.

Režim i pobunjenici optužuju jedni druge za odgovornost za takvu situaciju, a kako je Egeland kazao, UN ne može pristupiti oštećenim izvorima vode, kako bi utvrdili čija je krivica.

Obnoviti opskrbu

- Želimo otići tamo i istražiti što se dogodilo, ali prije svega da obnovimo opskrbu vodom. Posljedice prekida vodoopskrbe su već sada dramatične - rekao je Egeland.

Vlada je optužila pobunjenike da su gađali izvorišta vode i tako uzrokovali curenje otrovnog goriva u izvor iz kojeg se opskrbljuje prijestolnica Sirije.

S druge strane, pobunjenici su optužili vladine snage da su zračnim napadima oštetile izvore vode.