Za brak zajam od 36.000 eura, otpis duga nakon rođenja trećeg djeteta

orban
Nove mjere uključuju veći zajam za obitelji s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo da kupe vlastiti dom, zatim subvencije za kupnju automobila i oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece.

Mađari su naporno radili da ostvare izvanredan gospodarski rast, rekao je u nedjelju premijer Viktor Orban u tradicionalnom obraćanju naciji i najavio niz novih povlastice za obitelji kako bi potaknuo demografski rast, a oštro je kritizirao proimigrantski nastrojenu oporbu i europske birokrate.
Jedan od najistaknutijih kritičara masovnog dolaska bliskoistočnih i azijskih migranata u Europu, Orban je rekao da će njegova vlada nastaviti održavati gospodarski rast 2 posto iznad prosjeka Europske unije idućih godina unatoč očekivanom globalnom usporavanju.

Politika i gospodarstvo duboko su povezani i ova postignuća »ne mogu se pripisati samo slijepoj sreći«, rekao je Orban hvaleći rad svoje vlade za ostvarene uspjehe.
Godine 2009. kada je njegova vlada preuzela vodstvo nakon ljevice, Mađarskoj je trebalo više od samog kriznog upravljanja, trebala joj je cjelovita obnova i novo vodstvo, rekao je Orban, kako prenosi mađarska agencija MTI.
Broj sklopljenih brakova raste, smanjena je smrtnost dojenčadi, zaposlenost je narasla s 55 na 70 posto, rastu plaće, a više je nego udvostručena minimalna plaća, rekao je Orban i ocijenio da nakon deset godina Mađari ponovno vjeruju u budućnost.
»Za nas, nije pobjeda kada naša stranka pobijedi već kada je naša zemlja pobjednička«, citira MTI Orbana.

Potaknuti demografski rast
Premijer, koji se ranijih godina predstavljao kao branitelj kršćanskih vrijednosti u Europi ugroženoj najezdom muslimana, ponovno je govorio o imigraciji s istoka.
»Sve manje i manje djece rađa se u Europi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje trebalo bi nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti u redu«, rekao je Orban.

»Ali nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca«, rekao je i najavio program u sedam točaka za mlade obitelji.
Nove mjere uključuju veći zajam za obitelji s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo da kupe vlastiti dom, zatim subvencije za kupnju automobila i oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece.
Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (36.000 eura), rekao je Orban. Trećina zajma bit će oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav otpisan nakon rođenja trećeg.

Kritike Bruxellesa, Sorosa, suprostavljanje migrantima
»Za Mađare to je pravi odgovor, a ne imigracija«, rekao je Orban kako prenosi Reuters..
Korak po korak, stalnim i napornim radom »iskorijenit ćemo siromaštvo«, rekao je premijer i obrušio se na mađarsku oporbu.
Oni su »šaka proimigrantskih političara koje na respiratoru održavaju George Soros i birokrati Europske unije«, rekao je.
Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija, žele »fabricirati« supranacionalnu globalnu vladu«, rekao je Orban koji redovito snažno kritizira organizaciju Otvoreno društvo američkog filantropa mađarskog podrijetla Sorosa.
Briselske demokrate nazvao je »utvrdom novog internacionalizma«, a imigracija je »njihov instrument internacionalizma«, piše MTI.
»U zemljama u koje stižu migranti, pojavljuje se kršćansko-muslimanski svijet, a smanjuje se postotak kršćana. No mi, građani središnje Europe, imamo vlastitu budućnost«, poručio je Orban.

Hina