EUROZASTUPNICA NAPALA ORBANA I DODIKA "Takvo ponašanje nije normalno"

Dodik i Orban
Dejan Rakita/PIXSELL

Europska unija ne smije tolerirati destruktivno ponašanje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, poručila je iz Sarajeva zastupnica u Europskom parlamentu i članica njegova vanjskopolitičkog odbora Tineke Strik, koja je ujedno kritizirala mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegove potpore Dodiku.

Neposredno nakon što je Orban ranije tijekom dana u Banjoj Luci hvalio Dodika i njegovu politiku najavivši kako će ga u tome nastaviti podupirati, Strik je mađarskog premijera usporedila s "trojanskim konjem" u strukturama EU, koji dodatnu štetu nanosi time što nekritički podupire političare u Republici Srpskoj.

"On (Orban) je taj koji u EU blokira uvođenje sankcija Dodiku i Rusiji", kazala je Strik na konferenciji za medije nakon dvodnevnog posjeta BiH, koja je i zastupnica nizozemskih zelenih i članica odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. U rodnoj Nizozemskoj je, pak, sveučilišna profesorica prava, prenosi Hina.

Novinarima u Sarajevu kazala je kako ona i njeni kolege u Europskom parlamentu pozorno prate stanje u BiH jer svi žele da i ta zemlja postane članica EU i u tome joj žele pomoći, no uz poštovanje europskih standarda i provedbu reformi.

Za Dodika kaže da je zapreka na tom putu jer niječe neke od temeljnih vrijednosti na kojima je uspostavljena EU, a uz to vrijeđa koga stigne. Nedopustivim smatra Dodikove napade na visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Takvo ponašanje ne smijemo smatrati normalnim i moramo se time ozbiljno pozabaviti", kazala je Strik.