Uzdrmana politika Angele Merkel

13.01.2016

Njemačka zatvara vrata izbjeglicama? Odluči li tako, posljedice će biti dalekosežne

Zasad se najavljuje tek donošenje pooštrenih mjera da se lakše protjeraju oni koji prekrše njemačke zakone. Međutim, mnogi traže i ograničenje priljeva izbjeglica

»Mi to možemo«, mjesecima poručuje njemačka kancelarka Angela Merkel, sugerirajući da Njemačka može izdržati pritisak izbjegličke krize i primiti dosad nezabilježen broj izbjeglica i migranata. Dio njemačke javnosti, doduše, već dulje u to sumnja, pa i negoduje zbog nezapamćenog izbjegličkog vala. No, njemačka kancelarka nastojala je svoje sugrađane uvjeriti da Njemačka, najjače gospodarstvo Europe, može izdržati teret i držati otvorena vrata za više od milijun izbjeglica koji su, samo tijekom prošle godine, stigli u tu državu. »Mi to možemo«, ponovila je Merkel svojim sugrađanima i u tradicionalnom novogodišnjem obraćanju.

A onda se, praktički preko noći, mnogo toga promijenilo: zbog nasilja nad ženama koje se na Silvestrovo dogodilo u Kölnu i nekoliko drugih gradova, politika otvorenih vrata prema izbjeglicama, čiji je kreator i glavni zagovornik njemačka kancelarka, ozbiljno je uzdrmana.

Bijes javnosti
Angela Merkel već se dulje vrijeme suočava s kritikama na račun svoje politike prema izbjeglicama, pri čemu su posebno glasni kritičari iz njezine stranke, CDU-a, a još i više sestrinskog, bavarskog CSU-a. No, napadi u novogodišnjoj noći izazvali su bijes javnosti, jačanje antimigrantskih snaga te pojačali pritisak na njemačku kancelarku od koje i njezini stranački i koalicijski partneri traže da zaoštri stajalište prema izbjeglicama i migrantima.

Napade u Kölnu i drugim gradovima - zbog kojih je podneseno više stotina kaznenih prijava, a policijska istraga usmjerena je na tražitelje azila i ilegalne migrante - promptno su iskoristile kranje desničarske snage i antimigrantski pokreti u Njemačkoj kako bi ojačali svoju poziciju. Organizirali su prosvjede u nekim njemačkim gradovima, koje su pratili i protuprosvjedi. Huligani su, pak, u nedjelju ozlijedili desetak stranaca, uglavnom Pakistanaca. Njemački dužnosnici osudili su te napade i upozorili da je pogrešno i opasno povezivati sve imigrante s nasiljem.
No, zbog rastućih napetosti i zaokreta u javnom raspoloženju, jasno je da će njemačka vlada morati povući neki novi potez. Zasad se najavljuje tek donošenje pooštrenih mjera koje bi, među ostalim, trebale osigurati i lakše protjerivanje onih koji prekrše njemačke zakone. Međutim, sve su glasniji i oni koji tvrde da Njemačka ne može zadržati politiku otvorenih vrata i da hitno mora ograničiti priljev izbjeglica.

Odvajanje migranata

Zatvaranje njemačkih vrata imalo bi dalekosežne posljedice na izbjegličku krizu u Europi, prije svega na sve zemlje izbjegličke rute, uključujući i Hrvatsku, kao i na ljude koji se kreću tom rutom. Svjesni su toga i u nevladinim organizacijama koje se bave ovom temom, poput Centra za mirovne studije (CMS) koji je dio Inicijative Dobrodošli. Tea Vidović iz CMS-a stoga upozorava da države članice moraju odustati od partikularnih i jednostranih politika zatvaranja granica »koje rezultiraju humanitarnom katastrofom u zemljama na periferiji EU-a i zemljama koje graniče s EU-om«. Na pitanje očekuje li da njemačka kancelarka, pod sve jačim pritiscima, napusti politiku otvorenih vrata, naša sugovornica podsjeća da je dolazak izbjeglica u Njemačku »u neku ruku već ograničen politikom EU-a koja se vodi u zemljama Balkana i Turskoj« budući da od 18. studenog pristup organiziranoj ruti kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju imaju samo osobe koje dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana.

- Osobe svih ostalih nacionalnosti »zapele« su na grčko-makedonskoj granici gdje im je na izbor ostala mogućnost da zatraže azil u Ateni te prođu kroz postupak azila. Inicijativa Dobrodošli osuđuje ovakvu politiku te smatra da je svako blanketno odvajanje migranata po nacionalnoj osnovi duboko nepravedno i pogrešno, ističe Tea Vidović koja poziva EU da pomogne svojim članicama i omogući »dostojanstven i primjeren prihvat za svaku pojedinu izbjeglu osobu«.

Hina


loading...