Ukrajina: U Odesi 38 mrtvih u požaru nakon sukoba

ukrajina, požar, 38 mrtvih
"Tijekom sukoba podmetnut je požar" u Domu sindikata, ističe ministarstvo. "38 osoba je poginulo - 30 se ugušilo ugljikovim dioksidom a osmero je iskočilo kroz prozor", po istom izvoru.

Ministarstvo nije reklo ništa o okolnostima nesreće.

Nešto ranije, povorku s oko 1.500 ljudi, uglavnom navijača nogometnih klubova Odese i Harkiva palicama, kamenjem i eksplozivom napalo je više stotina proruskih aktivista u kacigama, usprkos pokušaju policije da ih razdvoji, javio je novinar AFP-a. U sukobu su četiri osobe izgubile život a petnaestak je ozlijeđeno.

Ranije je policija rekla kako je najmanje četvero muškaraca ubijeno u tučnjavi nakon povorke prokijevskih prosvjednika koje su proruski aktivisti napali iz zasjede.

Dmitro Spivak, lokalni parlamentarni zastupnik, rekao je Ukrajinskoj televiziji da su ubijena najmanje šest mladih pristaša vlasti u Kijevu.

"Potpuno je jasno da je proruska strana bila vrlo dobro naoružana, dobro organizirana i da je ova akcija planirana davno prije", rekao je dodajući kako je policija učinila malo da zaustavi sukobe. "Reći ću jedno (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu: zaboravi na Odesu".

Ukrajinske prozapadne vlasti optužuju Moskvu za potporu proruskim skupinama kako bi se destabilizirala zemlja koja očajnički nastoji oporaviti se nakon mjeseci nereda koji su doveli do zbacivanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča.

Hina/AFP