Ukrajina proglasila opću mobilizaciju

Ukrajina proglasila mobilizaciju, Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost, Proruske snage, Krim, Rusko ministarstvo obrane, Donjeck, parlament u Kijevu, ukrajina, Rusija, kina, ukrajina, Rusija, EU i Rusija, Pitanje Krima, OESS, ukrajina, Ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, Vijeće sigurnosti UN, Donjeck, prosvjedi, ukrajina, Proruske snage, proruski separatisti, ukrajina, Donjeck, Harkiv, Donjeck, proruski separatisti, Vijeće sigurnosti, AK100, ruske oružane snage, ukrajina, ukrajina, građanski rat, proruski separatisti, Ukrajinska vojna ofenziva, ukrajinci, ukrajina, Ukrajina EU, upad tenkovima, žestoki sukobi, broj mrtvih raste, Ukrajina EU, EU i Ukrajina, proruski separatisti, Donjeck, ukrajina, ukrajina, sukobi, proslava Dana Pobjede, Kijev, Donjeck, ukrajina, proruski separatisti, ukrajina, proruski separatisti, Slaviansk, žestoke borbe, ratno stanje, Vladimir Putin, Sergej Šojgu, ukrajinska oporba, ukrajinci, ukrajinska vojska, ukrajina, proruski separatisti, zračni napadi, ukrajina, Rusij
Ukrajina je u nedjelju proglasila mobilizaciju i pozvala sve pripadnike pričuvnog sastava, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio invazijom na tu zemlju, prenose agencije i ocjenjuju da se radi o najvećem sukobu Moskve i Zapada od razdoblja Hladnog rata.

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu naredilo je stavljanje oružanih snaga u punu borbenu pripravnost, objavio je tajnik vijeća Andrij Parubij. Taj je potez uslijedio nakon odluke gornjeg doma ruskog parlamenta da predsjedniku Putinu da ovlasti da pošalje ruske trupe u Ukrajinu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je dobilo naredbu da izvrši novačenje muških osoba do 40. godine starosti. Ukrajina još uvijek ima obavezno služenje vojnog roka za sve muškarce, prenosi agencija Reuters.

Proruske snage koje su bez prolijevanja krvi već zauzele Krim, izolirani crnomorski poluotok na kojem živi većina ukrajinskih etničkih Rusa i gdje Moskva ima svoju pomorsku bazu u Sevastopolju, pokušale su u nedjelju razoružati manje ukrajinske kontigente.

Neki ukrajinski zapovjednici su odbili predati oružje te su njihove baze u okruženju. Velika zabrinutost vlada i u istočnim dijelovima zemlje, gdje većina etničkih Ukrajinaca govori ruski kao materinji jezik. U tim je podučjima u subotu došlo do žestokih prosvjeda, s proruskim prosvjednicima koji su istaknuli ruske zastave na vladinim zgradama, pozivajući Rusiju da ih brani.

Putinovom izjavom da ima pravo napasti susjednu zemlju - za što je brzo dobio jednoglasno odobrenje parlamenta - izbijanje rata u Ukrajini, zemlji s 46 milijuna stanovnika čija se zapadna granica naslanja na srednju Europu, sve je izglednije.

Predsjednik SAD-a Barack Obama izrazio je duboku zabrinutost zbog jasnog kršenja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što predstavlja »kršenje međunarodnog prava«, objavila je dan ranije Bijela kuća.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, na čelu proeuropske vlade nakon bijega Viktora Janukoviča prije tjedan dana u Rusiju, kazao je da bi ruska oružana akcija »značila početak rata i kraj odnosa između Ukrajine i Rusije«.

»Ovo je možda najopasnija situacija u Europi od sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968.«, kazao je zapadni dužnosnik koji je želio ostati anoniman. »Realno gledajući, moramo pretpostaviti da je Krim u ruskim rukama. Pravi izazov je sada da odgovorimo Rusiju od zauzimanja istočnog, rusofilskog dijela Ukrajine«, dodao je.

Veleposlanici NATO-a se danas sastaju u Bruxellesu. Washington je predložio slanje promatrača u Ukrajinu pod zastavom UN-a ili Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), tijelima gdje Rusija uživa pravo veta. Washington i njegovi saveznici odgodili su planove vezane uz sudjelovanje na summitu G20 u Sočiju.
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zabrinut zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, pozvao je zainteresirane strane na dijalog.

U Ukrajinu danas putuje potpredjsednik vlade i ministar vanjskih poslova Grčke, Evangelos Venizelos, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, a bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u ponedeljak će u Moskvi razgovarati o razrješenju stanja na Krimu.

Hina