Zabrinjavajuća objava ukrajinske vlade

tenk Krim
Ukrajinska vlada u ponedjeljak je objavila da se njezina vojska bori s više od 42.000 boraca, od čega su tri četvrtine pobunjenici, a preostalu četvrtinu čine ruski vojnici; podupire ih više od 500 tenkova, što je ekvivalent oružanim snagama srednje velike europske države.

Ukrajinske vojne snage i dobrovoljci koji sudjeluju u borbama na istoku zemlje bore se s vojnim snagama koje broje 42.500 naoružanih muškaraca, među kojima je 33.000 pobunjenika i oko 10.000 pripadnika regularnih ruskih vojnih snaga, kazao je ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak na sastanku interparlamentarnog vijeća Ukrajina-NATO.

Poltorak je kazao i da vojne snage raspolažu s 556 tenka i većom količinom topničkog oružja.

"Tolika količina oružja bila bi dovoljna da se naoruža jedna srednje velika europska država", kazao je ministar i optužio Rusiju da je "glavni organizator i sponzor sukoba".

Već nekoliko mjeseci Kijev i Zapad optužuju Rusiju da naoružava separatiste i da onamo šalje svoje regularne vojne snage. No unatoč sve većem broju dokaza o sudjelovanju ruskih vojnika u sukobu u Ukrajini, Moskva uporno negira bilo kakvu umiješanost u njega, uz objašnjenje da se ondje bore samo ruski dobrovoljci koji su vlastitom voljom odlučili pomoći separatistima.

Hina