'Samo budale misle da su dobri odnosi s Rusijom loša stvar'

Donald Trump, SAD, Donald Trump, dr. Dragan Čović, čestitka, Donald Trump, Američki predsjednik
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u subotu je obećao dobre odnose s Rusijom usprkos izvještajima obavještajne zajednice koji ruskog predsjednika Vladimira Putina optužuju da je naredio miješanje u američke predsjedničke izbore.

‘Dobri odnosi s Rusijom su dobra, a ne loša stvar. Samo 'glupi' ljudi ili budale mogu misliti da je to loše', napisao je Trump na svom Twitter profilu.

‘Imamo dovoljno problema u svijetu bez novog problema. Kad budem predsjednik, Rusija će nas poštovati mnogo više nego što to čini sada, a obje će države možda raditi zajedno u rješavanju nekih od velikih i hitnih problema u svijetu', dodao je novi američki predsjednik.

Putin je ‘naredio' kampanju kojom se utjecalo na američke predsjedničke izbore kako bi se potkopala vjera u demokratske procese, te da našteti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton, stoji u procjeni američkih obavještajnih agencija objavljenoj u petak.

Putin i ruska vlada su pri tome favorizirale Trumpa, piše u neslužbenoj verziji službenog izvještaja koji je predan aktualnom predsjedniku Baracku Obami, te Donaldu Trumpu.

Trump je prije jučerašnjeg sastanka s predstavnicima obavještajne zajednice propitivao njihovo djelovanje, te nije otkrio slaže li se sada s njihovim zaključcima.

U subotu je ponovio svoj stav da te tvrdnje promiču demokrati koji su nezadovoljni gubitkom izbora.

‘Jedini razlog zašto se priča o slabo zaštićenoj Demokratskoj konvenciji (DNC) je to što je njihov poraz bio toliko velik da su totalno osramoćeni!', istaknuo je Trump na Twitteru.

CIA, FBI i Državna sigurnosna agencija su s ‘velikom sigurnošću' procijenili da je Putin htio utjecati na izbore.

Ruski vojni obavještajci su proširili informacije dobivene iz hakiranja DNC-a i Johna Podeste, voditelja kampanje Hillary Clinton, uključujući i one dane WikiLeaksu, zaključile su agencije.

Rusija navodno nije samo hakirala, nego je i izvela propagandnu kampanju šireći ‘lažne vijesti' i izvještaje televizije RT i podupiranjem mreže profesionalnih internetskih provokatora koji su društvenim mrežama širili dezinformacije.

Iako je Moskva uspjela ostvariti pristup državnim i lokalnim izbornim odborima, američki obavještajci smatraju kako nije utjecala na proces glasovanja.

U izvještaju se tvrdi kako je ruski cilj bilo potkopavanje američkog liberalnog demokratskog ustroja kojeg vide kao prijetnju Rusiji i Putinovoj vladi, te da su ciljali na Clinton jer ju je ruski predsjednik optuživao da stoji iza prosvjeda protiv njegove vlade.

Putin također vjeruje da će Trump zbog svojih gospodarskih veza s Rusijom biti pozitivnije nastrojen prema Rusiji.

Trump je u petak obećao snažnu akciju kako bi zaustavio kibernetičke napade te rekao kako ‘nije bilo apsolutno nikakvog učinka na rezultat izbora uključujući činjenicu da nije bilo nikakvog namještanja biračkih aparata'.

Hina