Ozbiljna prijetnja obalnim gradovima: Otapanje leda na Grenlandu podiglo je razinu mora!

nasa, predviđanja , grenland,  planet Zemlja , un
Klimatske promjene već neko vrijeme otapaju ogromne dijelove leda na Grenlandu takvom brzinom da se zbog toga već podigla razina mora, pokazalo je novo istraživanje. Sa sve višim temperaturama, takvih će događaji biti sve češći i porast razine mora ozbiljno će zaprijetiti obalnim gradovima diljem cijelog svijeta, piše CNN.

Između 40 i 50 posto svjetske populacije živi u gradovima koji se nalaze na obalama mora i kojima prijeti opasnost od podizanja njegove razine, a po još jednoj studiji to su gradovi New York, Miami, Los Angeles, Tokio i Mumbai.

Znanstvenici su izračunali bilancu mase ledenog pokrova na Grenlandu uspoređujući procjene količine leda koji se odlomio u oceanu s akumulacijom snijega u unutrašnjosti zemlje posljednjih 46 godina. Otkrili su da se stopa smanjenja ledenog pokrivača od tada povećala čak šest puta, a to je brže nego što su znanstvenici ranije pretpostavljali.

Precizna evidencija bilance mase na Grenlandu
"Željeli smo dobiti dugu preciznu evidenciju bilancu mase na Grenlandu koja je uključivala tranziciju kada je svjetska klima počela padati sa svoje prirodne varijabilnosti, a to se dogodilo 1980-ih", napisao je koautor studije Eric Rignot.

Rigenot je kazao da se ledenjaci sve brže kreću i lome se te tako završavaju u oceanu.

"S obzirom na to da će se nastaviti otapanje ledenjaka, možemo predvidjeti kontinuirano povećanje stope gubitka ledene mase i porast razine mora koji će se povećavati sve brže svake godine", rekao je Rignot.

Razina mora od 1972. podignuta za 13,7 milimetara
Od 1972. godine, otapanje ledenjaka na Grenlandu podiglo je svjetsku razinu mora za 13,7 milimetara, procjenjuje se u novoobjavljenoj studiji. Grenlandski ledeni pokrivač vodeći je izvor vode koja se svake godine završava u oceanu.

Ranija istraživanja pokazala su slične trendove gubitka leda na tom istom području te da akcije od strane svih država svijeta, kako bi se smanjio efekt staklenika i kako bi se usporile klimatske promjene, mogu biti nedovoljne.

Jedno istraživanje objavljeno u prosincu prošle godine analiziralo je uzorke iz ledene jezgre. Pokazalo je da se ledeni pokrivač Grenlanda u posljednjih nekoliko desetljeća topi "nezapamćenom brzinom", te je 50 posto veće od predindustrijske razine i 33 posto iznad razine otapanja u 20. stoljeću.

Moguće podizanje mora i za 7 metara
Grenlandski ledeni pokrivač sadrži dovoljno vode za podizanje globalne razine oceana i mora za 7 metara, pokazuju istraživanja.

Prema ovogodišnjim indikacijama, trend otapanja leda sigurno će se nastaviti. Prema podacima Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu, u Grenlandu je mjesec dana ranije nego što je predviđeno već započela ljetna sezona otapanja leda.

"Trebamo biti spremni na ozbiljne posljedice i poduzeti hitne mjere kako bismo usporili otapanje ledenog pokrivača", rekao je Rignot za CNN.

vijesti.hr